Efter Lust: Så tycker kvinnor om sexlivet efter 40

Efter Lust: Så tycker kvinnor om sexlivet efter 40

  • HBO
Filmtopp
25 mars 2022 kl. 13:03

Vill ha sex oftare och experimenterar mer

Kort efter premiären av komediserien "Lust" presenterar nu HBO Max en studie relaterad till seriens centrala fråga: Hur håller man lusten vid liv i en sexuellt frustrerad värld?

Tror kvinnor 40+ att de skulle må bättre av att ha mer sex? Hur påverkade pandemin sexlivet och hur vanligt är det egentligen med schemalagt sex? Det avslöjas i en rykande het undersökning som har gjorts i samband med premiären av den nya Max Original-serien Lust som handlar om fyra vänner som kämpar för att hålla lusten vid liv i en sexuellt frustrerad värld.

Lust
Ur "Lust". Foto: Johan Paulin/HBO Max.

Sex – en motorväg till hälsa?

Undersökningen har gjorts av undersöknings-och analysinstitutet YouGov* som intervjuat kvinnor mellan 40-60 år i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Resultatet? Jo, hela 40% av kvinnorna i Sverige tror att deras välbefinnande skulle förbättras om de hade sex oftare. Detta är även en av frågorna som lyfts i serien Lust när Anette, som är utredare på Hälsomyndigheten, tar sig an en undersökning under den något tveksamma parollen ”Sex är en motorväg till hälsa”. Påverkar bra sex – eller snarare bristen på det – hälsan för svenska kvinnor över 40? 

Kvinnor 40+ i Sverige vill ha sex oftare – och experimenterar mer

43% av kvinnorna vill ha mer sex än vad de har för tillfället - dessutom experimenterar 23% mer med sex nu än när de var yngre. Det visar sig också att hela 1 av 3 schemalägger sex med sin partner och 22% onanerar mer än när de var yngre.

Storstadsborna är mindre nöjda med sitt sexliv

Lust
Ur "Lust". Foto: Johan Paulin/HBO Max.

Hur skiljer sig sexlivet i olika delar av Sverige? Enligt undersökningen är kvinnor på landsbygden mer nöjda med sina sexliv än kvinnor i större städer. Trots detta är det stockholmarna som har haft mest sex i Sverige under covid-pandemin. Kvinnor i Skåne, Halland och Blekinge har däremot haft mindre sex än kvinnor i övriga regioner.

Undersökningen visar också att kvinnor bosatta i norra Sverige och i Stockholm onanerar oftare än kvinnor i resten av landet. Närmare 1 av 5 kvinnor i Stockholm säger också att de faktiskt hellre onanerar än har sex med en partner.

Danskor och finskor i topp

Mer än 1 av 10 nordiska kvinnor tycker inte att deras partner tillfredsställer dem sexuellt – dock visar det sig att kvinnor i Danmark och Finland är de som är mest nöjda med sina sexliv. Norskorna är däremot minst nöjda och också de som schemalägger sexet allra oftast med sin partner. Mest sexuellt aktiva är kvinnor i Finland, det är också där det experimenteras mest. Heja Finland!

*Undersökningen har gjorts av undersöknings- och analysinstitutet YouGov.Totalt intervjuades 3660 kvinnor, varav 1005 svenska kvinnor, i åldern 40 - 60 år med CAWI-metoden, under perioden 10 - 22 februari 2022.

Mer fakta från studien i Sverige:

  • 43% av kvinnor 40+ vill ha mer sex än vad de har för tillfället.
  • 40% av kvinnor 40+ tror att deras välbefinnande skulle förbättras om de hade sex oftare
  • 1 av 3 svenska kvinnor 40+ har schemalagt sex med sin partner.
  • 23% av kvinnor 40+ experimenterar mer med sex nu än när de var yngre
  • 22% av kvinnor 40+ onanerar mer nu jämfört med när de var yngre.
  • Kvinnor 40+ bosatta på landsbygden är mer nöjda med sitt sexliv än kvinnor som bor i större städer.
  • 19% av kvinnor 40+ som bor i Stockholm föredrar att onanera framför att ha sex med en partner.
  • Kvinnor 40+ bosatta i Stockholm har haft mer sex under covid-19-pandemin än kvinnor från resten av landet i samma ålder

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL