Harry Potter-regissören blev kallad ”arrogant rövhål” – tackade ja till filmen

Harry Potter-regissören blev kallad ”arrogant rövhål” – tackade ja till filmen

Emil Oscar Rasmussen
27 maj 2024 kl. 15:30

Förolämpning fick stjärnregissören att tänka om

Ganska exakt 20 år efter premiären av "Harry Potter och Fången från Azkaban" avslöjar filmens regissör Alfonso Cuarón att han behövde bli kallad för ett "arrogant rövhål" innan han kunde tacka ja till uppdraget.

Den 9 juni 2004 hade Harry Potter och Fången från Azkaban svensk biopremiär. Det har med andra ord passerat nästan 20 år sedan filmen såg dagens ljus. Fången från Azkaban markerade då en ny era för den älskade filmserien, med tanke på att Alfonso Cuarón plockades in som regissör för att ta över efter Chris Columbus.

Fången från Azkaban är en av de mest uppskattade Harry Potter-filmerna av såväl kritiker som den övriga publiken. På IMDb är det endast Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2 som har ett bättre betyg.

Framgångarna för Fången från Azkaban har till stor del tillskrivits Cuarón för hans regi av filmen, som gav filmserien en någon mognare ton. Valet av den mexikanske regissören och blivande fyrfaldige Oscarsvinnaren var dock allt annat än självklar. Med tanke på att Cuaróns tidigare två produktioner var de erotiskt laddade Din morsa också! (2001) och Lysande utsikter (1998) var det många som blev förvånade över valet.

Även Cuarón själv var mycket tveksam, och det krävdes övertalning från en annan mexikansk Oscarsvinnare, Guillermo del Toro, för att han skulle tacka ja.

Harry Potter-regissören blev kallad ”arrogant rövhål” – tackade ja till filmen
Foto: Warner Bros.

Guillermo del Toro kallade Alfonso Cuarón "arrogant" – fick honom att tacka ja till Harry Potter

Det var i en intervju med Total Film som Alfonso Cuarón tidigare i maj avslöjade vad som fick honom att tacka ja till att regissera den tredje Harry Potter-filmen. I intervjun erkänner Cuarón att han hade begränsad koll på Harry Potter och att han fann det underligt att han erbjöds uppdraget.

På Cuarón låter det som om han till och med lutade åt att tacka nej, men ett samtal med Guillermo del Toro fick honom på andra tankar.

– Jag pratar ofta med Guillermo, och några dagar efter [erbjudandet] sa jag, "Du vet, de erbjöd mig den här Harry Potter-filmen, men det är väldigt konstigt att de erbjöd mig det här", säger Alfonso Cuarón.

Guillermo del Toro ska då ha förvånats över att Cuarón inte hade koll på böckerna och menade att det sa någonting om hans karaktär.

– Han sa, "Vänta, vänta, vänta, sa du att du inte läst Harry Potter?" Jag sa, "Jag tror inte det är min grej". Med ett väldigt målande vokabulär sa han på spanska, "Du är ett arrogant rövhål".

Och de ofiltrerade orden ska alltså ha varit avgörande i att ta hela Harry Potter-franchisen till en ny nivå.

Alfonso Cuarón har vunnit två Oscars med filmen "Roma" (2019) och två med "Gravity" (2014).

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL