"Leaving Neverland"-regissören Dan Reed kritiserar kommande Michael Jackson-film

Hård kritik mot Michael Jackson-film: "Förhärligar en man som våldtog barn"

Moa  Andersson
Uppdaterad 15 februari 2023 kl. 12:02 | Publicerad 06 februari 2023 kl. 09:02
ANNONS
ANNONS

"Leaving Neverland"-regissören Dan Reed kritiserar kommande Michael Jackson-film

Att Micheal Jacksons liv ska filmatiseras riskerar att glorifiera en man som förgrep sig på barn. Detta menar "Leaving Neverland"-regissören Dan Reed, som tvivlar på produktionen.

Inspelningen av den biografiska filmen Michael är tänkt att påbörjas inom kort, med Michael Jacksons brorson Jafaar Jackson, 26, i huvudrollen. Bakom filmen står producenten Graham King och manusförfattaren John Logan som gjort Oscarsbelönade Bohemian Rhapsody om Freddie Mercurys liv.

Produktionsbolaget Lionsgate understryker att filmen kommer porträttera alla delar av popstjärnans liv, inklusive ”hans mest ikoniska framträdanden som gjorde honom till den bästa underhållaren genom alla tider”. Men det är oklart hur de tänkt hantera anklagelserna om sexuella övergrepp mot barn som riktats mot Jackson, detta skriver The Guardian.

Leaving Neverland
Foto: HBO

"Alla sidor" kommer tas upp i filmen enligt Lionsgate

Manuset kommer följa Michael Jackson liv. Från barndomen i gruppen Jackson 5 som han var en del av med sina syskon, till att bli världens största popstjärna. Enligt produktionsbolaget Lionsgate kommer filmen att ta upp "alla sidor" av Jacksons liv, vilket skulle kunna tolkas som att man inte väljer att ducka för pedofilanklagelserna mot honom.

Dokumentärserien "Leaving Neverland" släpptes på HBO 2019 och upplyste återigen problematiken kring Jackson. Där trädde Wade Robson och James Safechuck fram och hävdade att Jackson förgripit sig på dem när de var barn. Nu riktar dokumentärens regissör Dan Reed hård kritik mot den kommande biografiska filmen.

Leaving Neverland
Foto: HBO

Dan Reed menar att filmen kan förhärliga en pedofil

Regissören Dan Reed gjorde 2019 den fyra timmar långa dokumentären där Jackson övergrepp på två unga pojkar skildras. Men han fördömer planerna på en biografi om popikonen.

Reed riktar hård kritik mot filmen Michael i The Guardian där han skriver att "i en tid när det utbryter fullskalig ilska så fort något närmar sig avlegitimisering eller okänslighet mot en utsatt grupp, är det en öronbedövande tystnad. Ingen talar om att stoppa den här filmen, som kommer att glorifiera en man som våldtog barn”.

"Leaving Neverland"-regissören förvånad att inga röster höjts

I ett öppet brev i söndagens The Observer gav Dan Reed uttryck för sin förvåning över att inga röster höjts för att avbryta filmplanerna som "uppenbart kommer att förhärliga en man som våldtog barn".

"Vad den totala frånvaron av upprördhet som åtföljer tillkännagivandet av denna film säger oss är att Jacksons förmåga att förföra fortfarande är en levande kraft som verkar bortom graven. Det förefaller som att media, hans fans och den generation som växte upp med Jackson är villiga att lägga hans ohälsosamma förhållande till barn åt sidan och bara dras med i musiken."

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL