Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Charter

Här är Sveriges Oscarsbidrag!

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 oktober 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 oktober 2020

Blandad kompott bland årets kandidater.

I dag presenterades de tre svenska filmer som kan väljas till att bli årets potentiella Oscarskandidat. Beslutet om vilken film som får chansen att tävla presenteras först den 3 november.

Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

–  Jag tycker att kommittén gjort ett mycket bra val. Tre sinsemellan olika filmer men som alla tre visar upp bredden av svensk film i dag, och som har uppmärksammats av en internationell publik och filmbransch på några av världens främsta filmfestivaler, säger Steffen Andersen-Møller, chef för UtlandsenhetenSvenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.

De tre kandidaterna är:

Charter (2020)

Amanda Kernells uppföljare till hyllade Sameblod hade världspremiär på filmfestivalen i Sundance i januari, där den tävlade i World Cinema Drama-sektionen och där skådespelarna Ane Dahl Torp, Tintin Poggats Sarri och Sverrir Gudnason rosades för sina insatser. Charter hade sin europeiska premiär på Göteborgs filmfestival, där den tävlade om en Dragon Award för Bästa nordiska film, och är i skrivande stund nominerad till Nordiska rådets filmpris. Filmen distribueras av Nordisk Film, hade biopremiär 13 mars och finns nu att strömma.

Filmtopp gav Charter högsta betyg i vår recension och utnämnde den till årets kanske allra bästa film.

Greta (2020)

Nathan Grossmans dokumentär om miljöaktivisten Greta Thunberg hade sin världspremiär vid filmfestivalen i Venedig tidigare i höst, och reste strax därefter vidare till Toronto filmfestival. Filmen visades också på filmfestivalen i Reykjavik, och belönades nyligen med en Science Film AwardZürichs filmfestival. Greta distribueras av TriArt Film och kommer att ha svensk biopremiär 20 november.

Om det oändliga (2019)

Roy Anderssons film hade världspremiär på Venedigs filmfestival, där den belönades med Silverlejonet för Bästa regi. Kort därefter visades den också på filmfestivalen i Toronto. På hemmaplan blev den fyrfaldigt Guldbaggenominerad, bland annat för Bästa film, manus och regi, och vann för Bästa scenografi. Om det oändliga belönades också med en European Film Award för Bästa visuella effekter. TriArt Film är svensk distributör, filmen hade svensk biopremiär 15 november 2019 och finns nu att strömma.

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras vid en presskonferens den 3 november. Inbjudan skickas ut vid ett senare tillfälle.

Den 93:e upplagan av Oscarsgalan är framflyttad på grund av corona-pandemin, och kommer att hållas den 25 april 2021.

NÄSTA ARTIKEL