Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Håller du med om att sexscenen i Oppenheimer är en "attack mot hinduismen"?

Håller du med om att sexscenen i Oppenheimer är en "attack mot hinduismen"?

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
24 juli 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
24 juli 2023

Kritik riktas mot bioaktuella storfilmen

Christopher Nolans nya biofilm "Oppenheimer" har hyllats till skyarna, men det är inte alla som ser på regissörens bombdrama med blida ögon. Nu kritiseras en av filmens sexscener för att vara en "attack mot hinduismen".

I fredags ägde fenomenet "Barbenheimer" rum när storfilmerna Barbie och Oppenheimer hade premiär under samma dag. Båda filmerna har mötts av positiv kritik och det pratas flitigt om diverse Oscarsnomineringar.

Men det är inte alla som ser på Christopher Nolans film Oppenheimer med blida ögon. I filmen förekommer nämligen en sexscen där huvudrollsinnehavaren Cillian Murphy först läser ur den heliga skriften Bhagavad Gita – efter vissa påtryckningar från sin motspelerska Florence Pugh, som spelar kärleksintresset Jean Tatlock.

"Nu har jag blivit döden, världens förstörare", läser titelkaraktären Robert J. Oppenheimer när älskog nalkas.

Sexscenen i Oppenheimer är en "attack mot hinduismen"

Twitter har Indiens informationskommissionär Uday Mahurkar skrivit ett öppet brev till Christopher Nolan där han hävdar att scenen är en "attack mot hinduismen".

Bland annat skriver Mahurkar följande:

"Enligt rapporter från sociala medier visar en scen i filmen hur en kvinna får en man att läsa Bhagavad Gita högt medan hon placerar sig över honom för att idka samlag. Hon håller Bhagavad Gita i ena handen, och den andra handen verkar justera positionen på deras reproduktiva organ."

Han jämför också scenen som att "föra krig mot det hinduiska samfundet" och skriver att den "nästan verkar vara en del av en strre konspiration av anti-hinduistiska krafter".

Robert oppenheimer (Cillian Murphy) i en eldstorm. Foto: Universal Pictures.
Foto: UIP

Vill censurera Oppenheimer

I det öppna brevet vädjar Mahurkar till Nolan om att scensn ska klippas bort, han skriver följande: "Vi uppmanar, på vägnar av miljarder hinduer och den tidlösa traditionen där liv har förändrats genom den älskade Geeta, att göra allt som krävs för att upprätthålla värdigheten för deras heliga bok och ta bort denna scen från er film över hela världen."

Brevet avslutas sedan i en mer hotfull ton där Mahurkar skriver att om regissören "väljer att ignorera denna vädjan" så kommer agerandet att "dömas som en medveten attack mot den indiska civilisationen.

Christopher Nolan har än så länge inte bemött kritiken, men Uday Mahurkar öppna brev har i skrivande stund närmar 12 000 gillamarkeringar.

NÄSTA ARTIKEL