Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Göteborg film festival

Göteborg Film Festival 2021 blir helt digitalt

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
24 november 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
24 november 2020

"Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut."

In i det sista har Göteborg Film Festival haft ambitionen att anordna en festival på biograferna i Göteborg såväl som en digital festival i hela landet. Men på grund av rådande omständigheter och en ökad smittspridning i samhället blir Göteborg Film Festival ett helt digitalt evenemang.

– Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut. Göteborg Film Festival är en av världens största publika filmfestivaler och det är första gången i vår 44-åriga historia som festivalen inte kommer att ske på biograf i januari. Men vi måste ta ansvar för den ökade smittspridning vi ser i samhället och i första hand tänka på vår publiks och personals hälsa, säger Mirja Wester, VD, Göteborg Film Festival.

– Det är väldigt tråkigt att inte kunna genomföra den fysiska festival vi älskar, men vi har sedan länge planerat för en parallell digital festival. Den skalar vi upp nu. Målsättningen är att skapa en innovativ digital festivalupplevelse, full av premiärnerver, fördjupning och massor av fantastisk film. Festivalen ska vara en internationellt relevant manifestation för filmkonsten och tio dagar av filmiskt ljus i det svenska vintermörkret. På flera sätt är festivalen viktigare än någonsin just i år. Det finns många pandemitrötta filmskapare som längtar efter att låta sina filmer möta en lika pandemitrött publik, och vi ska göra allt vi kan för att deras filmer ska mötas av det intresse och den uppmärksamhet de förtjänar. Det bästa med att göra en digital festival är såklart att nu kan filmälskare i hela Sverige få chansen att uppleva Göteborg Film Festival, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Festivalens branschprogram såsom Nordic Film Market, TV Drama Vision och Filmforum Sverige planeras att genomföras som en hybrid med en digital bas.

Göteborg Film Festival pågår 29 januari - 8 februari, 2021. Hela filmprogrammet släpps den 12 januari.

MER LÄSNING: Bästa svenska filmerna 2020.

NÄSTA ARTIKEL