Förvåningen när Jackie Chan mötte Steven Spielberg: "Bad om min autograf!"

Förvåningen när Jackie Chan mötte Steven Spielberg: "Bad om min autograf!"

Filmtopp
31 augusti 2023 kl. 19:00

Första mötet mellan ikonerna blev minnesvärt

När Jackie Chan för första gången träffade mästerregissören Steven Spielberg tog mötet en oväntad vändning, då den sistnämnde av dem bad om Chans autograf.

Skådespelaren Jackie Chan och regissören Steven Spielberg är ikoner på sina helt unika sätt, men när Chan väl etablerade sig på den internationella scenen hade Spielberg sedan länge cementerat sin position som en av branschens främsta regissörer.

Med det i åtanke är det inte helt oväntat att Jackie Chan tänkte att han skulle möta en idol när de träffades första gången, men väl öga mot öga tog mötet en överraskande vändning.

Förvåningen när Jackie Chan mötte Steven Spielberg: "Bad om min autograf!"
Foto: DreamWorks.

Förvåningen när Jackie Chan mötte Steven Spielberg: "Bad om min autograf!"

Nu gräver vi ordentligt i arkiven, för det var nämligen i en intervju från tidigt 2000-tal som Jackie Chan öppnade upp sig om sitt första möte med Steven Spielberg. Det var kanadensiska Tribute som intervjuade Chan om den numera relativt bortglömda The Tuxedo (2002) – en film som skulle kratta för mötet med Spielberg.

The Tuxedo producerades nämligen av DreamWorks, i ungefär samma veva som Spielberg arbetade med filmer som Minority Report (2002) och Catch Me If You Can (2002) tillsammans med bolaget. Enligt Chan var det hans agent som lyfte DreamWorks-kopplingen mellan dem båda och förklarade att Spielberg var intresserad av att träffa honom.

– När jag kom till Hollywood fanns det två personer jag ville träffa. En var Steven Spielberg och den andra var George Lucas, säger Chan i intervjun och titulerar dem som genier.

Vidare förklarar Jackie Chan hur exalterad han var över att få träffa sin hjälte, men dynamiken under mötet skulle snabbt förändras – på ett positivt sätt.

– Han var som en vanlig människa. Men vad som gjorde mig väldigt glad var att han när vi träffades första gången räckte han fram sin hand och sa, "Jackie, hej, kan jag få din autograf för min son älskar verkligen dig", återberättar Chan i intervjun.

Ögonblicket överraskade Jackie Chan:

– Jag kände att, wow, han bad om min autograf.

Mötet med Spielberg blev sannolikt ett minne som Jackie Chan bär med sig än i dag, vilket innebär att åtminstone någonting positivt kom ur The Tuxedo, för filmen i sig misstänker vi att Chan inte minns med värme. Filmen (där Peter Stormare för övrigt spelar en roll) har glömts bort i Chans digra filmografi och klockar in på usla 30 av 100 i Metascore. Även Stormare har härliga minnen med Steven Spielberg.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL