Peter Stormare om sin svordom i Jurassic Park – Spielberg tyckte den var genial

Varför svär Peter Stormare på svenska i Jurassic Park?

Axel Diedrichs
Uppdaterad 16 april 2024 kl. 12:04 | Publicerad 23 augusti 2023 kl. 21:08

Steven Spielberg hyllade Peter Stormares initiativ

Peter Stormare spelar en minnesvärd roll i den första Jurassic Park-uppföljaren. I den Steven Spielberg-regisserade filmen svär den svenska skådespelaren på sitt modersmål. I en intervju med Filmtopp avslöjar Stormare hur de svenska svordomarna hittade in i filmen och att Spielberg tyckte att det var "genialt".

Svenske Peter Stormare har medverkar i en rad internationella storfilmer och succéer genom sin karriär. På meritlistan hittar vi filmer som Fargo (1996) och Armageddon (1998) samt serier som Prison Break och The Blacklist, för att bara nämna några exempel.

På den där meritlistan hittar vi också en film som ingår i en av tidernas mest framgångsrika franchises – Jurassic Park. Peter Stormare medverkade i den andra Jurassic Park-filmen, The Lost World (1997), där vi bland annat får se honom svära på svenska.

I en intervju med Filmtopp ger den svenske stjärnan oss historien bakom det minnesvärda ögonblicket i filmen – och vad självaste Steven Spielberg tyckte om det.

Peter Stormare om sin svordom i Jurassic Park – Spielberg tyckte den var genial
Foto: United International Pictures.

Peter Stormare om svordomarna i Jurassic Park – Spielberg tyckte det var genialt

När Filmtopp för några år sedan fick chansen att intervju Peter Stormare fick han frågan om svärandet på svenska som är med i The Lost World. Skådespelare avslöjade då hur svenskan letade sig in i filmen, och vad regissören Steven Spielberg tyckte om det hela.

Enligt Stormare var det Spielberg som uppmanade honom att svära, men de hade svårt att hitta rätt nivå på svordomen.

– Det skulle bli en film som skulle ses av en yngre publik, så det är ju så svårt att säga liksom "you fucking bitch, get the fuck off me" och sånt där, förklarar Stormare. Och [Spielberg] sa "vi måste hitta [rätt ord] och du kan inte säga 'God', 'shit'". Man får inte säga något negativt om gud. Han sa "det blir svårt". 

Stormare menar att Spielberg kom med milda förslag som knappt kan liknas vid svordomar, vilket ledde Stormare till att föreslå att han skulle svära på svenska – ett kryphål som Spielberg minst sagt uppskattade.

– Sen efteråt då skrattade han och sa "genialt", sa han, "det var ju jävla bra att du svor på svenska, du låter precis som att du säger de värsta, grövsta sakerna, fast man inte förstår". Så det var ett bra val. Så kan man lösa det i en film.

Se Peter Stormare prata om svordomarna i "Jurassic Park" och Steven Spielberg här:

I intervjun säger Peter Stormare också att Jurassic Park var den första av en rad produktioner där han har svurit på svenska.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL