Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Första postern till Christopher Nolans Oppenheimer är här

Första reaktionerna på Oppenheimer: "Spektakulär bedrift"

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
12 juli 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
12 juli 2023

De tidiga reaktionerna lovar gott – väldigt gott

De första reaktionerna på Christopher Nolans "Oppenheimer" har börjat trilla in – och de är mestadels samstämmiga. Många som har fått chansen att förhandstitta på filmen beskriver den med ord som "spektakulär", "enastående" och "vågad".

Snart är det dags för Christopher Nolans nästa storfilm att inta biografer världen över. I kommande Oppenheimer, som har premiär inför nästa helg, bjuds vi på berättelsen om vetenskapsmannen J. Robert Oppenheimer, mest känd för att ha varit en nyckelfigur i utvecklandet av atombomben.

Inför biopremiären den 21 juli har allt fler kritiker hunnit förhandstitta på filmen, och följt upp med att dela sina första intryck på sociala medier. Det råder ingen tvekan om att många av dem är nöjda med vad de fått se.

Första reaktionerna på Oppenheimer: "Spektakulär bedrift"
Foto: Universal Pictures.

Första reaktionerna på Oppenheimer – hyllas stort som en "spektakulär bedrift"

"Oppenheimer" är stjärnspäckad som få filmer med skådespelare som Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Gary Oldman, Gustaf Skarsgård, Rami Malek och Kenneth Branagh (för att bara nämna några, otroligt nog).

Skådespelet är, föga förvånande, en av sakerna som hyllas av personerna som har hunnit se filmen, men även filmen som helhet lovordas rejält. Superlativen haglar över filmen från kritikers håll och den beskrivs med ord som "spektakulär", "enastående", "uppfinningsrik" och "vågad".

Nedan följer några av de tidiga reaktionerna på "Oppenheimer":

– Christopher Nolans Oppenheimer är en genuint spektakulär bedrift i sin sanningsenliga, koncisa adaption, uppfinningsrika berättande och nyanserade prestationer från Cillian Murphy, Emily Blunt, Robery Downey Jr., Matt Damon och de många, många andra som är involverade – vissa bara i en scen. (Lindsey Bahr, The Associated Press)

– Oppenheimer golvade mig: en karaktärsstudie på den största av skalor, med en sublim central rollprestation av Cillian Murphy. Ett episkt historiskt drama men med en distinkt känsla av Nolan: spänningen, strukturen, känslan av skala, förbluffande ljuddesign, visuellt enastående. (Matt Maytum, Total Film)

– En vågad, uppfinningsrik, komplex film som skakar om sin publik. (Jonathan Dean, The Sunday Times)

– Oppenheimer är ... fantastisk. Ordet som återkommer i tankarna är "ryslig". Ett galet detaljerat, intrikat historiskt drama med ett obevekligt tempo som eskalerar och eskalerar tills Nolan slår ner hammaren på det mest häpnadsväckande, förkrossande sätt. (Bilge Ebiri, Vulture)

Första reaktionerna på Oppenheimer: "Spektakulär bedrift"
Foto: Universal Pictures.

De ovan listade citaten är bara några av de många hyllningarna som avfyrats i riktning mot Oppenheimer, men frågan är om det kommer att vara tillräckligt för att kratta för succé. Filmen går nämligen upp på bio samma dag som Barbie-filmen, som har blivit en riktig snackis inför premiären. Det återstår att se om det finns tillräckligt med utrymme på biomarknaden för dem båda.

NÄSTA ARTIKEL