Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hajen

Försnack: Everdahl & Karlssons film TV #93

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
17 juni 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
17 juni 2020

Dags för ett klassikeravsnitt med bett i.

På torsdag är det dags för ett nytt klassikeravsnitt i "Everdahl & Karlssons film TV". Denna gången är det sommarskräckisen "Hajen" som står på menyn… eller är det vi badsugna som står på hajens meny?

I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, garvade kritiker kända från morgon-tv och Gokväll, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De bevakar och tipsar – och plockar ut guldkornen, medan de gafflar och gnabbas över Görans köksbord i Vasastan i Stockholm. Aktuella tips för det mesta, men ibland kommer det gäster som Jessika Gedin, Tomas Alfredson och Sissela Kyle och pratar filmklassiker, från Vredens druvor till Carrie och Saturday Night Fever.

Kort sagt tips, trams, allvar, anekdoter. Och mer tips. Om de får säga det själva: detta är podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

Förbered dig inför nästa avsnitt!

Jaws
Foto: Universal Pictures.

I morgon ska "Everdahl & Karlssons film TV" tackla den ultimata sommarskräckisen "Hajen" – filmen som gjorde Steven Spielberg till superstjärna.

Det finns mycket att säga om denna älskade klassiker och vi ser givetvis fram emot att höra våra filmvetares åsikter om en av våra absoluta favoriter, som inte bara fått generationer att tänka sig för innan de doppar tårna, utan också anklagats för att varit början på slutet av den samtida vågen av konstnärsfilmer.

DESSUTOM! Hajen har åstadkommit en av tidernas mest kända soundtracks (ja, ni vet hur det går) och blivit ursprunget för massor av härliga myter och historier. Som den om när George Lucas ska ha fastnat i den mekaniska hajens gap och inte kunnat ta sig loss. Eller den om när Alfred Hitchcock aldrig ville träffa Spielberg efter att tagit emot 1 miljon dollar för att göra rösten till Universals Hajen-baserade åkattraktion. Om detta påstås Hitchcock ha sagt följande:

– I'm such a whore. I can't sit down and talk to the boy who did the fish movie... I couldn't even touch his hand.

Hur som haver. Den som fortfarande bekymmerslöst tar sig ett dopp efter att ha sett vithajen tugga sig igenom allt från människoben till båtskrov gör helt rätt i att spana in vår kompletterande lista med hajfilmer.

Nästa avsnitt av Everdahl & Karlssons film TV släpps torsdagen den 18 juni. För mer lyssning, spana in alla avsnitt här!