Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Johnny Guitar

Försnack: Everdahl & Karlssons film TV #113

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 mars 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 mars 2021

Johnny Guitar – ingen vanlig gitarrist!

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?! Denna veckan blir det att djupdyka i klassikern "Johnny Guitar" när ingen mindre än Sissela Kyle dyker upp som gäst.

I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, garvade kritiker kända från morgon-tv och Gokväll, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De bevakar och tipsar – och plockar ut guldkornen, medan de gafflar och gnabbas över Görans köksbord i Vasastan i Stockholm. Aktuella tips för det mesta, men ibland kommer det gäster som Jessika Gedin, Tomas Alfredson och Sissela Kyle och pratar filmklassiker, från Vredens druvor till Carrie och Saturday Night Fever.

Kort sagt tips, trams, allvar, anekdoter. Och mer tips. Om de får säga det själva: detta är podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

Låt Scorsese förbereda dig inför nästa avsnitt!

Hål(l) i hatten nu blir det klassikeravsnitt med Everdahl & Karlssons film TV. Och denna gången beger sig podden ut till de amerikanska slätterna för att stifta bekantskap med Joan Crawfords revolverskjutandes saloonägare i Johnny Guitar.

Filmen är regisserad av Nicholas Ray (Ung rebell, Nakna nerver) och precis som Scorsese förklarar är det en annorlunda western, som har vuxit till att bli en kultklassiker. I USA var mottagandet nämligen relativt svalt vid premiär, till skillnad från i Europa där den gjorde stort intryck på en viss Truffaut. Den franske regissören var vid den tiden recensent på Cahiers du Cinema och beskrev filmen i sin recension som "Westerns Skönheten och odjuret, en western dröm".

Utöver Joan Crawford, som Göran försökte sätta fingret på i en underhållande krönika, ser vi Sterling Hayden i titelrollen och Mercedes McCambridge som Crawfords rival. Dessutom dyker Ernest Borgnine upp i en roll (bara året innan han skulle göra sin Oscarsbelönade roll i underbara Marty).

Som om detta inte vore nog dyker Sissela Kyle upp som poddgäst. Sett till att hon även var med i poddens allra första avsnitt kan man både se det här som en efterlängtad återkomst och en reunion med poddens fjärde originalmedlem.

Om du inte har haft chansen att uppleva Johnny Guitar sedan tidigare, eller är sugen på att fräscha upp minnet inför morgondagens avsnitt, finns den att hyra på Google Play.

MER LÄSNING: Filmtopps samlingssida för Everdahl & Karlssons film TV!

NÄSTA ARTIKEL