Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Mank

Försnack: Everdahl & Karlssons film TV #104

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 november 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 november 2020

Kontorslekar och kungligheter i vår herres hage

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, garvade kritiker kända från morgon-tv och Gokväll, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De bevakar och tipsar – och plockar ut guldkornen, medan de gafflar och gnabbas över Görans köksbord i Vasastan i Stockholm. Aktuella tips för det mesta, men ibland kommer det gäster som Jessika Gedin, Tomas Alfredson och Sissela Kyle och pratar filmklassiker, från Vredens druvor till Carrie och Saturday Night Fever.

Kort sagt tips, trams, allvar, anekdoter. Och mer tips. Om de får säga det själva: detta är podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

Förbered dig inför nästa avsnitt!

Kärlek & anarki
"Kärlek & Anarki". Foto: Netflix.

I morgon är det dags för avsnitt nummer 104. Denna gången snackas det om allt från Lisa Langseths populära Netflix-serie Kärlek & Anarki till de brittiska kungligheterna i The Crown. Som om inte det vore nog recenseras David Finchers nya film Mank och så blir det Eric Rohmer-tips på MUBI. För att nämna några av de smaskigheter vi har sett fram emot!

MER LÄSNING: Exklusivt med Lisa Langseth och Björn Mosten om Kärlek & Anarki

Första rundan – Citizen Kane och brittisk diskbänksrealism!

I den första rundan (första ronden?) ska trion diskutera Mank och Rocks. Två filmer som förhoppningsvis är något mer komplexa än sina enordstitlar. Mank handlar nämligen om manusförfattaren Herman J. Mankiewicz under tiden han kämpade med att få till manuset till den stående klassikern Citizen Kane. Filmen är regisserad av David Fincher och handlar, åtminstone till en del, om vilket inflytande Mankiewicz faktiskt kan ha haft på "Orson Welles manus". Godis för filmnörden med andra ord.

Rocks handlar varken om stenar eller rockmusik, utan om en ung tonårstjej som måste ta hand om sig själv och sin lillebror efter att deras mamma övergett dem.

Sista rundan!

I sista rundan bjuds det på tre tips när C-G "Byäldsten" Karlsson pratar om I vår herres hage och Göran om Tre identiska systrar och Johan "Unghunden" Andreasson om streamingtjänsten MUBI med fokus på Eric Rohmers komedier.

Avsnitt #104 av Everdahl & Karlssons film TV släpps i morgon, torsdagen den 19 november.

För mer läsning scrolla vidare! --> Spana också in vår sammanställning med alla betyg Everdahl & Karlssons film TV satt under 2020!

NÄSTA ARTIKEL