Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Casablanca

Försnack: Everdahl & Karlssons film TV #103

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 november 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 november 2020

We'll always have Casablanca.

I morgon släpps ett nytt avsnitt av Everdahl & Karlssons film TV. Denna gången blir det ett kärt och svartvitt återbesök av 40-talsklassikern "Casablanca". En film som av väldigt många anses vara den allra bästa.

I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, garvade kritiker kända från morgon-tv och Gokväll, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De bevakar och tipsar – och plockar ut guldkornen, medan de gafflar och gnabbas över Görans köksbord i Vasastan i Stockholm. Aktuella tips för det mesta, men ibland kommer det gäster som Jessika Gedin, Tomas Alfredson och Sissela Kyle och pratar filmklassiker, från Vredens druvor till Carrie och Saturday Night Fever.

Kort sagt tips, trams, allvar, anekdoter. Och mer tips. Om de får säga det själva: detta är podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

Förbered dig inför nästa avsnitt!

I morgon ska Everdahl & Karlssons film TV tackla den ultimata klassikern – Casablanca. Det finns otroligt mycket att säga om Michael Curtiz film från 1941 så det ska bli extra spännande att se vad vår podd-trio väljer att lyfta fram!

För den som inte vet är Casablanca en bitterljuv kärlekshistoria mellan Rick Blane (Humphrey Bogart) och Ilsa Lund (Ingrid Bergman). Rick driver sin egna bar i Nazi-ockuperade Casablanca där han nöjd med att mest vara cynisk och casha in på gästerna. Men en dag kliver hans gamla flamma Ilsa in i hans värld och ber honom om att hjälpa henne och hennes man att fly ut ur landet.

Filmen är främst känd för alla sina klassiska citat (se ett av dem här nedan) och för att C-G Karlsson i ett avsnitt avslöjade att han, precis som Humphrey Bogart i filmen, också har haft en vit smokingjacka. Men då på 80-talet matchat med blåjeans, cowboyboots och tidstypiskt långt hår.

För mer läsning --> Spana in vår sammanställning med alla betyg Everdahl & Karlssons film TV satt under 2020!

NÄSTA ARTIKEL