Floppvarning för sommarens stora svenska biofilm? Visas till halva priset

Floppvarning för sommarens stora svenska biofilm? Visas för halva priset

Axel Diedrichs
Uppdaterad 17 juni 2024 kl. 13:12 | Publicerad 16 juni 2024 kl. 16:49

Biobesökarna behöver inte betala fullpris för "Sommartider"

I sommar är det premiär för filmen "Sommartider" om bandet Gyllene tider. När den släpps blir det till halva priset genom Biopasset. Indikerar detta att man är rädd för att filmen annars inte ska sälja?

Förra året gick Nordisk Film ut med att de gör en dramafilm om den berömde låtskrivaren Per Gessles band Gyllene tider, där vi får följa de tidiga åren och de enorma framgångarna som skulle komma. Snart är filmen här och kommer då att ingå bland filmerna som finns att se till halva biljettpriset via Biopasset. Visst är det schysst att man droppar priset på en så pass stor satsning, men om vi tillåts att vara cyniska kan det också ses som ett litet varningens finger om dess kvalitet. 

Floppvarning för sommarens stora svenska biofilm? Visas för halva priset
Foto: Nordisk Film.

Så ser du Sommartider för halva priset

I den kommande storfilmen får vi följa storyn om hur Gyllene Tider blev en av svensk musikhistorias största popsensationer. Berättelsen börjar med Per Gessle som en ambitiös outsider i gymnasiet som genom musiken fann en livslång gemenskap med Mats Persson, Micke Syd, Anders Herrlin och Göran Fritzon, och hur de tillsammans med oddsen emot sig lyckades erövra hela Sverige.

Sommartider ingår i säsongens Biopasset som är ett särskilt biljettpass anordnat av Biografklubben Sverige AB. Det kostar 149 kronor om året och med det kan man se utvalda titlar på Filmstadens biografer. Att Gyllene tider-filmen ingår där behöver inte innebära mer än en schysst deal, och så får vi verkligen hoppas att det är sett till att den kostat flera miljoner att göra. Men vi kan inte låta bli att tycka det är lite anmärkningsvärt att sommarens tveklöst största svenska film med ett av Sveriges största band någonsin "reas ut". En konspiratoriker skulle även finna det märkligt att efterlängtade Insidan ut 2 – som släpps på samma datum – har haft en ovanlig smygpremiär en hel månad inför sin officiella premiär. 

Men, som sagt behöver det inte betyda något negativt att Sommartider går att se med Biopasset – förhoppningsvis är det bara positivt. Tidigare har svenska filmer, om än relativt få, landat där. Bland dessa titlar hittar vi Tillsammans 99, Somliga går med trasiga skor och Filip & Fredriks hyllade dokumentär Den sista resan. Den sistnämnda av dem gjorde enorm succé och sågs av över 300 000 besökare, vilket är det bästa någonsin för en svensk dokumentär. Och som en läsare skrev till oss efter att artikeln publicerats på Filmtopps Facebooksida, så kan det vara som så att man vill använda som dragplåster för att sälja in Biopasset.  

"Sommartider" har biopremiär den 17 juli.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL