Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Fler svenska filmer till Berlin Film Festival

Fler svenska filmer till Berlin Film Festival

Eric Diedrichs | Nyhet
21 januari 2018
Eric Diedrichs | Nyhet
21 januari 2018

Tre svenska kortfilmer är uttagna till Berlin Film Festival. 

I ett pressmeddelande skriver Filminstitutet att fler svenska filmer ska visas på Berlin Film Festival. Dessa är Julia Thelins "Brottas", Uzi Geffenblads "Fisketur" och Olivia Kastebrings "Juck" – alla tre kortfilmer uttagna till festivalens ungdomssektion Generation.

Brottas av Julia Thelin är uttagen till Generation Kplus på Berlin Film Festival. Filmen har världspremiär på Göteborg Film Festival i slutet av januari och tävlar i Startsladden. Filmen handlar om 13-åriga Jaana och hennes bästa kompis Bettan, som båda tränar brottning. Jaanas mål är att börja i den avancerade gruppen, och det verkar som att de kan nå dit. Men plötsligt förändras vänskapen när Bettan börjar fokusera mer på livet utanför brottarhallen. Jaana måste välja mellan att följa sin bästis eller följa sin dröm. Brottas är en film för alla som någonsin känt att de kunde sprängas av sina känslor. På brottarmattan får de ett fysiskt uttryck.

Brottas är producerad av Eliza Jones och Markus Waltå på Grand Slam Film med stöd från Filminstitutets Moving Sweden-konsulent Helen Ahlsson.

Julia Thelin, född 1991, är manusförfattare och regissör. Hon har regisserat dansfilmer, musikvideor och kortfilmer och skrev och regisserade kortfilmen Push It som var uttagen till Cannes 2017.

Fisketur av Uzi Geffenblad tävlar också i Generation Kplus. Filmen har sin världspremiär på Lilla Filmfestivalen i Göteborg i sektionen ”Kortfilm för knattar”. Den animerade kortfilmen handlar om Betty som är hungrig och ensam och fiskandet i floden ger bara skrot. I ett ögonblick av belysning hittar Betty en kreativ lösning. Men vägen till framgång är kantad av fällor.

Fisketur är producerad av Uzi Geffenblad på Zigzag Animation och har fått stöd från Filminstitutets tidigare kortfilmskonsulent Andreas Fock.

Uzi Geffenblad är regissör, manusförfattare och kompositör och har regisserat prisbelönta animerade kortfilmer såsom serien Prick och fläck och Astons presenter.

Dokumentären Juck visas i Generation 14plus på Berlin Film Festival. Filmen har sin världspremiär på Göteborg Film Festival där den tävlar i Startsladden som därefter följs av en Sverigeturné. Juck är regisserad av Olivia Kastebring och medregissörer är Julia Gumpert och Ulrika Bandeira. Trion har tillsammans skrivit manus till filmen. Filmen följer dansarna i gruppen JUCK som ställer sig frågan: Vad är feminitet? De ger sig ut på offentliga platser och utmanar och tänjer gränserna för hur kvinnors kroppar förväntas röra sig. Frustande, uppfordrande, lystet och utan att vika undan blicken tar de plats.

Juck är producerad av Dea Saracevic på Bad Land, med stöd från Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning. Olivia Kastenbring är just nu aktuell som medregissör till den Guldbaggenominerade dokumentären Silvana – väck mig när ni vaknat.

Sedan tidigare har det tillkännagetts att Toppen av ingenting av Måns Månsson och Axel Petersén är i huvudtävlan, Göran Hugo Olssons dokumentär Den sommaren visas i Panorama och att Gordon & Paddy av Linda Hambäck går i Generation Kplus. För att läsa mer, se vår samlingssida om svensk film. Där hittar du tips och information om svenska filmer.

Berlin Film Festival pågår 15-25 februari.