Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Wizard of Oz fiolen kan få högt bud

Fiolen i Trollkarlen från Oz kan få högt bud

Linda Forssén | Nyhet
12 maj 2022
Linda Forssén | Nyhet
12 maj 2022

Det sägs att den kan nå upp till 20 miljoner dollar.

Den 9 juni kommer fiolen som användes i musiken till "Trollkarlen från Oz" att auktioneras av. Den kommer att nå höga siffror på grund av dess ålder, men även historia.

När musiken i Trollkarlen från Oz (1939) spelades in användes en 300-årig fiol som nu är till salu. Nästa månad är fiolen tänkt att säljas under en auktion. Det sägs att den gå för mellan 16–20 miljoner dollar på grund av att den är i otroligt bra skick, men även för dess historia.

Fiolen är en Stradivarius och ägdes av Tosha Seidel, som är ansedd att vara en av de bästa violinister under 1900-talet. Seidels bästa filmarbete sägs vara i filmen Intermezzo (1939) med Ingrid Berman. Han ska även ha gett fiollektioner till Albert Einstein, samt att de ska ha spelat tillsammans på en välgörenhetskonsert där de samlade in pengar för tyska judar. Fiolen tillverkades i Italien 1714 och fick smeknamnet "da Vinci" och när Seidel köpte den för 25 000 dollar 1924 hamnade nyheten på första sidan av New York Times. Seidel spelade på fiolen i över fyra årtionden

Foto: MGM. Trollkarlen från Oz.
Foto: MGM. Trollkarlen från Oz.

Antalet Stradivarius-fioler som finns i världen är 600 och den högst sålda drog in 15,9 miljoner dollar år 2011, alltså kan den som användes i Oz slå rekordet. När det kommer till Trollkarlen från Oz är det osäkert om Seidel var den som spelade på den Oscarsvinnande Herbert Stotharts musik. Enligt Variety finns det en chans att det var Seidel som spelade in musiken för då de mesta var inspelat 1939.

Se även:

NÄSTA ARTIKEL