Filmtopp utser Netflix läskigaste skräckfilm just nu

Filmtopp utser Netflix läskigaste skräckfilm just nu

Axel Diedrichs
04 november 2023 kl. 08:11

"Mest effektiva sedan första Paranormal Activity-filmen"

Det är dags att ta Halloween i mål och det gör man bäst med riktigt vässad rysare. Därför tar vi tillfället att utse Netflix läskigaste skräckfilm i dag.

Bra skräckfilm kan man aldrig få nog av. Dessvärre är de inte alltid lika lätta att hitta. När vi sållar utbudet är det tydligt att världens ledande streamingtjänst har en del bra titlar på området, men det är svårt att hitta de riktigt tunga som får även ohälsosamma skräckfanatiker att vrida sig i plågor. Likaså saknas de effektiva klassikerna som etsat sig fast i skräckhistorien för stunden.

Hade biblioteket rymt det thailändska originalet av Shutter istället för den usla remaken hade saken varit enklare att avgöra. Hur som helst har vi gjort vårt bästa försök med att plocka fram Netflix läskigaste skräckfilm som finns att streama nu under Halloween. 

Det här är Netflix läskigaste skräckfilm

Som vi ser på saken finns det fem kandidater när vi ska utse Netflix läskigaste skräckfilm: M. Night Shyamalans överraskande bra indierysare The Visit från 2015, den prisade iranska krigsrysaren Under skuggan (2016), de två Creep-filmerna, som båda lever upp till sin titel, och Spaniens diaboliska bidrag till potten, Verónica (2017).

Oavsett vilken eller vilka av dessa du väljer att spendera Halloween-film så är du i goda händer – de kommer alla få dig att glömma tid och rum, och önska att du istället hade skummat bland Netflix Hallmark-bibliotek. Men vi är här med det hedersamma uppdraget att peka ut den rulle som får decibelmätaren att blinka rödast. Med det sagt är vinnaren...

... Creep

Detta underbara stycke följer en filmare som svarar på en craigslist-annons där avsändaren är en döende man som önskar att få sitt avsked ute i skogen inspelat. Men allt eftersom verkar det som att han i själva verket har något annat planerat dagen till ära.

Filmtopp utser Netflix läskigaste skräckfilm just nu
Foto: Netflix.

Det finns många anledningar till att Creep är Netflix läskigaste skräckfilm just nu, men framför allt gör den tre saker riktigt bra. För det första väljer den att inte förlita sig på blodiga scener (blod har aldrig varit läskigt på film), istället bygger den sin spänning med en obehaglig och tajt atmosfär. Med sin Found Footage-stil sätter den också en realistisk ton som är bland det mest effektiva sedan den första Paranormal Activity-filmen. Att det fungerar så bra kan ha sin förklaring i att den är gjord av endast två personer, vilket leder oss in på det tredje skälet till att filmen är så obehaglig – den är lågbudget. På riktigt. Förutom en kvinnlig biroll är det Mark Duplass och Patrick Brice som ligger bakom allt framför och bakom kameran. 

Det ska dock sägas att Creep sannolikt inte är för alla. Filmen är mer konstnärlig och udda än de flesta föredrar. Då kan man istället se någon av de fyra andra nämnda titlarna, eller någon på vår lista med bra skräckfilmer på Netflix. Skulle man däremot gilla Creep kan man skatta sig lycklig över att det finns en uppföljare som är nästan lika bra. 

NÄSTA ARTIKEL