Filmtopp på premiären av Stockholm Bloodbath

Filmtopp på premiären av Stockholm Bloodbath: ”Nu är jobbet gjort”

Filmtopp
18 januari 2024 kl. 19:01
ANNONS
ANNONS

Stjärnorna peppade på att få visa svenska folket storfilmen

I tisdags var det galapremiär för den nordiska storsatsningen "Stockholm Bloodbath". Filmtopp befann sig på plats för att möta stjärnorna.

I morgon, fredagen den 19 januari, är det äntligen dags för den efterlängtade premiären av Ondskan-regissören Mikael Håfströms nya storfilm med stjärnor som Alba AugustAdam Pålsson och Claes Bang på rollistan. Stockholm Bloodbath berättar historien om den danske kungen Kristian II:s planer på att ta över Sveriges krona från Sten Sture som kulminerar i ett stort krig i Sveriges huvudstad.

Janice Kavander med Tove Dalsryd. Följ Tove på Instagram här. Foto: Filmtopp Int.

Filmen har redan fått ett fint mottagande av landets recensenter, inte minst av Filmtopp som ger den en fyra i betyg, och nu ska den få möta publiken. I tisdags hölls det en galapremiär på Filmstaden Sergel i Stockholm där produktionen befann sig på plats för att gå röda mattan och se filmen på bioduken tillsammans med gästerna. Filmtopp stod väl positionerade på plats med Tove Dalsryd i spetsen för att ta tempen inför den stora visningen.

– Det känns jättekul, jag gillar många av de här skådisarna. Jag tycker att det ska bli svinkul, jag behöver lära mig lite mer om historien, säger gästen Klara Hammarström till Filmtopp.

En annan laddad gäst är Janice Kavander som haft filmen på sin radar under en längre tid: 

– Jag är oerhört taggad. Det här är ju en av de mäktigaste historierna någonsin så jag är riktigt redo. Jag och min syster har pratat om den här filmen i flera år.

Filmtopp på premiären av Stockholm Bloodbath: ”Nu är jobbet gjort”
Foto: Filmtopp Int.

"Vi gör de här filmerna för att folk ska se dem på bio"

Det är märkbart glad och pirrig stämning bland de medverkande i produktionen. Filmen som kostat en bra bit över hundra miljoner kronor att producera ska nu möta sin första publik i Sverige. Adam Pålsson är snabb på att konstatera sin pepp över att få visa vad han själv anser vara "en riktig rökare" till actionfilm. Han är också superglad över att få befinna sig på en premiär tillsammans med Mikael Håfström som han länge sett upp till. 

– Jag jobbade första gången med Mikael Håfström när jag var tretton, fjorton år. Statistroll i Ondskan, men ändå. För mig var det stort, säger Adam Pålsson till Filmtopp och får plötsligt syn på Mikael som retas med honom på distans.

– Han säger bara massa elakheter. Han är lite som min filmpappa.

Skådespelaren Sophie Cookson som är influgen från England var spänd på att få sitta med publiken under visningen: 

– Jag blir alltid lite nervös, men vi gör de här filmerna för att folk ska se dem på bio och det är väldigt spännande. De kommer verkligen till liv då. Det är bra och roligt att vara nervös. 

Filmtopp på premiären av Stockholm Bloodbath: ”Nu är jobbet gjort”
Mikael Håfström och Tove Dalsryd. Foto: Filmtopp Int.

"Det var en tung inspelning med hårt jobb, inte minst för skådespelarna"

I ett nedslag med filmens regissör frågar vi hur krävande produktionen varit för att få till det rätta historiska utseendet. Han förklarar att det var tufft bakom kameran, men kanske ännu mer slitsamt framför den:

– Det var jättemycket research och många repetitioner. Vi la ner mycket jobb på kostymer för att få det visuella att bli starkt. Det var en tung inspelning med hårt jobb, inte minst för skådespelarna, säger Mikael Håfström till Filmtopp.

Alba August berättar för Filmtopp att hon trots att det fanns en stuntdubbel vid hennes sida ändå gjorde majoriteten av sina actionscener själv:

– Alla brottningsscener har jag gjort själv. Det var två veckors prep med att rida, öva stuntkoreografi och teckenspråk, säger hon och fortsätter.

– Nu är jobbet gjort, så nu är det bara att luta sig tillbaka. 

Se Filmtopps reel från galapremiären för "Stockholm Bloodbath" här:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL