Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filminstitutet stryker jämställdhetskravet

Filminstitutet stryker jämställdhetskravet

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 december 2021

Får nya riktlinjer

Nu släpper Svenska Filminstitutet kravet på mångfald och jämställdhet. Ändringen är en följd av regeringens utredning av konstens frihet från i somras.

MER LÄSNING:

Så fri är konsten heter den utredning som gjordes på initiativ av den tidigare kulturministern Amanda Lind. Hon kom fram till brister på flera olika nivåer när det gäller den konstnärliga friheten. Under ett seminarium på Bokmässan i Göteborg tidigare i höstas sade hon att kulturdepartementet såg över regleringsbrev för kulturinstitutioner och statliga myndigheter. 

Nu har bland annat Svenska Filminstitutet fått nya riktlinjer. Under 2022 ska Filminstitutet redovisa till regeringen vilka åtgärder man har vidtagit för att säkra den konstnärliga friheten inom ramen för bidragsgivningen. Det tidigare kravet på att Filminstitutet måste integrera med mångfalds- jämställdhets och barnperspektiv är borttaget, skriver GP

– Detta är stort och väldigt positivt för den kreativa atmosfären inom filmbranschen. Om det förändras i realiteten så hoppas jag att vi kan ta bort en del av självcensuren, säger långfilmsproducenten Lena Rehnberg till Svenska Dagbladet.

NÄSTA ARTIKEL