Nu på bio

Det senaste på biofronten!

EXTRA: Här är vårens svenska filmpremiärer

EXTRA: Här är vårens svenska filmpremiärer

Edward Langert Wikström
Edward Langert Wikström | Nyhet
18 januari 2021
Edward Langert Wikström
Edward Langert Wikström | Nyhet
18 januari 2021

”Vi längtar alla tillbaka till biografen”

På grund av rådande covid-bestämmelser var antalet besökare på plats i Filmhuset i Stockholm kraftigt reducerat, de flesta besökare var med på länk i dag när moderatorn Pekke Heino presenterade vårens svenska filmpremiärer.

En runda till
Mads Mikkelsen i 'En runda till' / 'Druk'. FOTO: Nordisk Film.

Det förblir oklart när biograferna i landet kan återgå till den vanliga verksamheten. Den rådande pandemin fortsätter att sätta press på den svenska filmbranschen. ”Vi längtar alla tillbaka till biografen”, säger Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet. ”Jag är extra glad i år för att vi återigen kan uppvisa en sådan bredd och mångfald av titlar, att det faktiskt nästan finns en film för alla ” tillägger Serner.

MER LÄSNING: Bästa filmerna 2021 - Här är tipsen!

Undersökande dokumentärer och dramafilm

Bland dokumentärfilmerna ser vi bl.a. Arica av Lars Edman och William Johansson Kalén, som skildrar Bolidenfallet där den svenska metalljätten hamnar i domstol med den chilenska staden som mottagit 20 000 ton giftigt avfall. Den omfattande skövlingen av skog i Sverige porträtteras även med intervjuer och naturbilder i dokumentären Om skogen av Peter Magnusson.

Starka samproduktioner med Danmark

Bland de flera samproduktionerna står Danmark nära vårens kommande premiärer. I form av komedi, dramafilm och animerad dokumentär markerar Danmark sin närvaro i den svenska filmbranschen. I de både kommande filmerna Rättfärdighetens ryttare i regi av Anders Thomas Jensen och En runda till av Thomas Vinterberg ser vi bl.a. Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen och Andrea Heick Gadeberg.

Kommande svenska filmer:

Tove (samproduktion - Finland)

Regi: Zaida Bergoth
Premiär: 12 februari

Dramafilm som skildrar Mumin-skaparen Tove Janssons tidiga år som konstnär och författarinna. Finlands bidrag till Oscarsgalan.

Det krokiga och det raka

Regi: Sven Blume
Premiär: 8 mars

Dokumentärfilm av Sven Blume om arkitekten Carl Nyrén liv och karriär. Intervjuer, sparade VHS-band skildrar Nyréns modernism, funktionalism och bostadens lösningar för när livet förändras.

En runda till (samproduktion - Danmark)
Regi: Thomas Vinterberg
Premiär: våren 2021

Mads Mikkelsen spelar den trötte gymnasieläraren Martin vars liv tar en vändning när han och hans vänner inleder ett experiment där de tillåts vara ständigt berusade.
I en hälsning från produktion berättar danska regissören Thomas Vinterberg att filmen började som en hyllning till alkohol men att den sedan vuxit till en hyllning till livet.

Med glimten i ögat berättade Vinterberg att ingen alkohol serverades under inspelning av filmen.

Flee (samproduktion - Danmark)
Regi: Jonas Poher Rasmussen
Premiär: 26 mars

Långfilmsdokumentär om regissören Jonas Poher Rasmussens barndomsvän Amin som flydde till Danmark från Afghanistan på 1990-talet. Flee är en animerad film som skildrar en aldrig tidigare berättad historia om flykt, kärlek och att hitta sig själv.

Apstjärnan
Regi: Linda Hambäck
Premiär: våren 2021

Tecknad film av Linda Hambäck. Flickan Jonna bor på barnhem och blir adopterad av en gorilla som blir hennes nya mamma.

Arica
Regi: Lars Edman, William Johansson Kalén
Premiär: 12 mars

Dokumentär om Bolidens giftskandal i Chile. I mitten av 80-talet skickade det svenska metallföretaget Boliden 20 000 ton skräp till den chilenska staden Arica, skräpet var arsenikförgiftat vilket ledde till skada och förödelse för befolkningen i staden.

Sweat (samproduktion - Polen)
Regi: Magnus von Horn
Premiär: 21 mars

Sylwia Zając är en framgångsrik fitnessmodellen och influencern i Polen med över 600 000 följare. Men under ytan finns sårbarhet och stress, något som kan komma att rubba fasaden.

Om Skogen

Regi: Peter Magnusson
Premiär: 5 februari

”Du får inte plocka en fridlyst art, men du får skövla skogen”. Svensk dokumentärfilm om skogsindustrin som skakar bilden av Sverige som föregångsland i denna dokumentär om individen mot storföretag.

Sune - Uppdrag midsommar
Regi: Erland Beskow
Premiär: 11 augusti

Svensk komedifilm baserad på böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson. Precis innan familjen Andersson ska åka och fira midsommar gör Sophie slut med tjejtjusaren Sune, som nu bara måste vinna tillbaka Sophie. 

Rättfärdighetens ryttare/ Riders of Justice (samproduktion - Danmark)
Regi: Anders Thomas Jensen
Premiär: ej fastställt

När den f.d. soldaten Markus (Mads Mikkelsen) fru tragiskt omkommer i en tågolycka brakar livet samman för Markus. Snart står kommer teorier om att det inte var en olycka vilket sporrar den hämndlystne Markus på en vendetta. En film som handlar om tillfälligheter och hur drabbade av slumpen vi alla är.

The Swedish Way
Regi: Maj Wechselmann
Premiär: 22 januari

Dokumentärfilm som jämför den nuvarande Pandemin av Covid-19 och utbrottet av pest 1710.

Earth: Muted
Regi: Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin
Premiär: 8 mars

Dokumentär om en tre jordbruksfamiljers arbete med biodlingar i Hanyuan, Kina. Här skildras en grupp människor i en ihärdiga verksamhet som kämpar för att få mat på tallriken såväl som för den ekologiska mångfalden.

Snälla Kriminella
Regi: Sara Young
Premiär: Ej fastställt

Två killar bestämmer sig för att bli kriminella för att lösa sina vardagsproblem men misslyckas då ingen av de är varken tuff eller farlig.

The man who sold his skin (samproduktion)
Regi: Kaouther Ben Hania
Premiär: 26 februari

Av en ren slump blir krigsflyktingen Sam Ali från Syrien ett levande konstverk på museer som häpnar besökare.

Bröllop begravning och dop
Regi: Colin Nutley
Premiär: vår 2021

Långfilm baserad på Colin Nutleys tv-serie där vi får följa vårt ensemble genom bröllop, begravning och dop.

Pleasure
Regi: Ninja Thyberg
Premiär: 28 mars

Spelfilm om porrindustrin. 20 åriga Bella lämnar Sverige för Los Angeles för att bli porrstjärna.

Vitt skräp
Regi: Tobias Leo Nordquist
Premiär: 14 maj

Ola Rapace syns i denna hetlevrade film som kretsar kring småstadsmaffia tidigt 1980-tal, det oskyldiga Sverige möter vilda västern när ett grupp börjar smuggla narkotika.

NÄSTA ARTIKEL