Nu på bio

Det senaste på biofronten!

And Then We Danced

Filminstitutet bjuder på prisad film i distansundervisningens tid

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 april 2020

Ungdomar får se "And Then We Danced".

I tider av distansundervisning och social distansering lyfter Svenska Filminstitutet möjligheten att arbeta med film i hemmiljö, såväl som i klassrummet. Alla gymnasieskolor erbjuds nu att kostnadsfritt strömma Levan Akins Guldbaggebelönade drama "And Then We Danced" för sina elever. I erbjudandet som pågår till 30 juni ingår filmhandledning och diskussionsunderlag.

I en unik och tidsbegränsad kampanj bjuds gymnasielever och deras pedagoger på film. Den särskilt utvalda filmen är den internationellt hyllade och fyrfaldigt Guldbaggebelönade And Then We Danced av Levan Akin, en skir och pulserande kärleksfilm som utspelas i den strängt patriarkala georgiska dansvärlden.

– Film utgör en inspirerande utgångspunkt för diskussioner om både svåra och lätta ämnen. I distansundervisningstider vill vi underlätta ytterligare för lärare som vill använda sig av filmens pedagogiska potential. And Then We Danced är dessutom en film som inte lämnar någon oberörd. Vi är övertygade att både lärare och elever kommer att ha glädje av detta tillskott i undervisningen, säger Filminstitutets vd Anna Serner.

Med filmen följer en filmhandledning och ett arbetsblad riktade direkt till eleverna. Båda är försedda med filmklipp och bidrar med diskussionsunderlag förankrade i läroplanen.

– Med And Then We Danced ville jag väcka frågor kring identitet, kulturarv och tradition. Jag känner mig hedrad att Filminstitutet valt min film för detta viktiga ändamål och jag hoppas att filmen kommer väcka många intressanta frågeställningar och diskussioner, säger filmens regissör och manusförfattare Levan Akin.

Erbjudandet gäller för gymnasieskolor i Sverige fram till den 30 juni och presenteras i samarbete med FilmCentrum, som handhar filmens institutionella rättigheter.