Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Sveriges Oscarsbidrag "And Then We Danced"

And Then We Danced (2019)

 • 1 tim 45 min
 • Drama, romantik
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
02 december 2019
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
02 december 2019

Filmen dansar rakt in i hjärtat.

Sveriges bidrag till den stora Oscarsgalan visas äntligen på biodukar runtom i landet. Även om "And Then We Danced" kanske inte är för alla så är den väl värd sin plats som Sveriges bidrag.

 • Regi:
  Levan Akin
 • Manus:
  Levan Akin
 • I rollerna:
  Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili m.fl.
"And then we danced". Foto: Triart

Som titeln kanske avslöjar handlar filmen i grunden om dans. Den unge manliga dansaren Merab (Levan Gelbakhiani), från Georgien, är med i en dansgrupp. Gruppen tränar stenhårt för att komma med i seniorgruppen, med de världsturnerande dansarna.

En dag stegar den manliga dansaren Irakli (Bachi Valishvili) in genom dörren under en av gruppens många träningar. Irakli blir snabbt både Merabs vän och konkurrent om platsen i seniorgruppen. Vänskapen utvecklar sig och Merab får allt starkare känslor, något som inte riktigt accepteras i Georgien.

En film om dans kanske inte låter jättespännande. Det är det inte heller. Men filmen är så mycket mer. I dansen kommer det fram så oerhört många och starka känslor från skådespelarna. Oavsett om det dansas georgisk dans till trummor eller fylledans till ABBA och Robyn. Skådespelarna behöver inte säga mycket (antagligen tacksamt jobb som manusförfattare) utan dansen säger så mycket mer än ord. Riktigt fint.

Redan innan premiären i Sverige var filmen mycket omtalad. Jag förstår varför. För den är riktigt bra, det kan jag säga direkt. Kort och gott: handlingen är gripande och intressant, skådespelarna är väldigt skickliga och filmens foto är mycket fint komponerat.

Tidigare har många Oscarsbidrag varit lite mer kulturella och krångliga än de filmer som drar folk till salongerna i Sverige. Det är även denna, till viss del. Det är ingen film jag skulle rekommendera till någon som vill se action med vapen, eller en komedi á la Adam Sandler. And Then We Danced är lite ”svårare”, men bra, riktigt bra.

”And Then We Danced” är väl värd att vara Sveriges bidrag till Oscarsgalan. Det är inget mästerverk, även om det inte är långt ifrån. Filmen är kanske inte för alla, men jag är glad att jag såg den. För det är en film jag kommer att minnas länge.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa svenska filmer.

NÄSTA ARTIKEL