Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmerna som gör upp om att bli Sveriges Oscarsbidrag

Filmerna som gör upp om att bli Sveriges Oscarsbidrag

Axel Diedrichs | Nyhet
08 augusti 2019
Axel Diedrichs | Nyhet
08 augusti 2019

Vilt skilda filmer gör upp om att bli Sveriges Oscarsbidrag.

I slutet av augusti får vi veta vilken film som blir Sveriges officiella Oscarsbidrag, som ska slå sig in och nomineras till Bästa utländska film. De tre filmerna som valts fram som kandidater är helt olika varandra. Se vilka filmer som kan slåss om den åtråvärda guldstatyetten när Oscarsgalans 92:a upplaga träder i kraft år 2020:

Aniara

Foto: Meta Film/Viaplay.

Hade biopremiär i februari. 

Handling: Aniara är ett av de många rymdskepp som ska flyga jordens emigrerande befolkning till den nya hemplaneten Mars. Men just när Aniara lyfter, kolliderar farkosten med rymdskrot och hamnar ur kurs. Passagerarna vet inte om de någonsin kommer att nå sitt mål.

Vi följer livet ombord och hur passagerarna kämpar med att ta sig igenom dagarna fyllda med oro och ovisshet. Som tur är finns den artificiella intelligensen Mima som förflyttar människorna tillbaka till sina fina minnen av jorden. Men på den ödesdigra resan mot katastrofen blir varningen alltmer tydlig. Det finns endast en jord och vi måste alla ta ansvar för att bevara den.

Vår recensent Rasmus Torstensson beskriver Aniara som en rymdodyssé du aldrig tidigare sett på den svenska bioduken. Har fått stor uppmärksamhet på den internationella marknaden.

And then we Danced

Foto: TriArt.

Biopremiär: 13 september

Handling: Merab dansar i det georgiska nationalkompaniet med sin partner Mary och drömmer om en plats i huvudkompaniet. Hans tillvaro vänds upp och ner när den karismatiske Irakli en dag ansluter till kompaniet och blir hans största rival, men även hans största åtrå. Nu står Merab inför valet om han ska följa sitt hjärta och bryta sig loss från den konservativa miljö han befinner sig i och därmed riskera att förlora allt han har kämpat för.

Quick

Foto: Film i väst, Nordisk Film.

Biopremiär: 20 september

Handling: Två journalister bestämmer sig för att ta sig ann lögnerna som fällde Thomas Quick - rättsväsendets, psykiatrins och framför allt hans egna. I början av 2008 kunde ingen tänkas sig att kannibalen och seriemördaren Thomas Quick inte gjort sig skyldig till de åtta fruktansvärda mord han erkänt. Ingen förutom journalisterna Hannes Råstam och Jenny Küttim. Besatta av att hitta sanningen bestämmer de sig för att gå till botten med det komplicerade rättsfallet, och ju mer de grävde desto större visade sig lögnen vara.

Från Hannes närgångna intervjuer med Quick på Säters kriminalvårdsanstalt, till Jennys nästan maniska faktagranskning, får publiken följa den hissnande bergochdalbanan som ska visa sig vara Sveriges största rättsskandal. Quick är en nervkittlande historia om två journalister som ger allt i sökandet efter sanningen, ett rättssystem i förfall, och en lögnare som slutar ljuga.

Thrillern Quick är regisserad av Mikael Håfström som tidigare varit Oscarsnominerad med Ondskan. I huvudrollerna seri vi Jonas Karlsson och Alba August.

Vilken av filmerna tror du har störst chans att bli Sveriges Oscarsbidrag?

NÄSTA ARTIKEL