The Crown

Filmer och serier om drottning Elizabeth II

Filmtopp
Uppdaterad 09 september 2022 kl. 05:09 | Publicerad 08 september 2022 kl. 19:09

Filmtopp hyllar den älskade regenten

Filmtopp listar här filmer, serier och dokumentärer om drottning Elizabeth II för att hedra den brittiska regentens långa och fascinerande liv.

I kväll möttes vi av beskedet om drottning Elizabeth II (1926-2022) plötsliga död. Efter den franske kungen Ludwig XIV var hon den monark som regerat längst i historien. Han styrde Frankrike i 72 år och Elizabeth styrde Storbritannien i 70 år och 214 dagar.

När hon tog över tronen efter sin far, Kung George VI, den 6 februari 1952 var hon 25 år gammal, sedan dess har 15 premiärministrar passerat under hennes styre. Med åren har Drottning Elizabeth II blivit en symbol för det Storbritannien, som nu befinner sig i landssorg. Vi på Filmtopp hyllar drottningen med att lista filmer och serier du helt enkelt bara måste se om henne.

Filmer och serier om drottning Elizabeth II

The Queen in Australia
Drottning Elizabeth II och Prins Philip. Foto: Film Australia

The Queen in Australia (1954)

Genre: Dokumentär

Denna dokumentär om drottning Elizabeth II var den första långfilmen i färg som någonsin gjordes i Australien. Filmen följer drottningens första besök i landet, som hon genomförde tillsammans med sin make Prins Philip (1921-2021).

Finns på: DVD

A Royal Night Out – Film om drottning Elizabeth II
Sarah Gadon som drottning Elizabeth II i "A Royal Night Out". Foto: Atlas Distribution Company.

A Royal Night Out (2015)

Genre: Drama, Komedi
Gestaltas av:
Sarah Gadon

I denna romantiska dramakomedi tar vid när fred sprider sig över Europa år 1945 och världen firar att kriget är slut. Vi följer prinsessorna Elizabeth och Margaret som ansluter till den stora folkfesten. Det mynnar ut i en kväll av stor spänning och romantik, men också viss fara.

Elizabeth spelas här av Sarah Gadon, som vi även sett i kostymdramat Belle och True Detective säsong 3.

Finns på: HBO Max

Filmer om drottning Elizabeth II
Helen Mirren briljerar i rollen som drottning Elizabeth. Foto: Sandrew Metronome.

The Queen (2006)

Genre: Drama
Gestaltas av: Helen Mirren

Storslaget porträtterad av Helen Mirren, följer vi drottning Elizabeth II kamp i efterskalvet av prinsessa Dianas plötsliga död och kedjereaktionerna hennes bortgång ledde till.

The Queen är kanske den mest framträdande av alla filmer om Drottning Elizabeth. Förutom det briljanta skådespeleriet av Mirren står den för ett sylvasst manus av The Crown-skaparen Peter Morgan och en majestätisk regi av Stephen Frears.

Finns på: Viaplay, Google Play, TriArt Play, iTunes

The Crown
Claire Foy som drottning Elizabeth II i "The Crown". Foto: Netflix.

The Crown (2016-)

Gestaltas av: Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton och Verity Russell
Finns på: Netflix

Ett av Netflix största flaggskepp. I The Crown får vi följa det brittiska kungahuset när de politiska rivaliteterna och romanserna under drottning Elizabeths styre. Den täcker även en hel del av de stora händelser som hjälpt till att forma världen under den andra halvan av 1900-talet.

Hittills har vi fått se fyra säsonger av unisont hyllade The Crown, som vunnit makalösa 21 stycken Emmystatyetter. I rollen som drottningen har vi fått se Verity Russell, Claire Foy och Olivia Colman. I den efterlängtade femte säsongen som har premiär i november är det Imelda Staunton (Harry Potter och Fenixordern) som gestaltar henne.

Elizabeth and Margaret: Love and Loyalty
"Elizabeth and Margaret: Love and Loyalty" handlar om drottning Elizabeths relation till sin syster Margaret.

Elizabeth and Margaret: Love and Loyalty (2020)

Genre: Dokumentär

Den första av två dokumentärlångfilmer som skildrar relationen mellan drottning Elizabeth och hennes syster, prinsessan Margaret (1930-2002). Båda delarna är mycket hyllade.

Finns på: DVD

Drottning Elizabeth
Foto: NonStop Entertainment.

Elizabeth: A Portrait in Part(s)

Genre: Dokumentär

Dokumentären Elizabeth: A Portrait in Part(s) låter tittaren följa med på en resa genom Elizabeths långa regeringstid, från 1950-talet och hennes första premiärminister Winston Churchill, till prins Charles och Dianas äktenskap och in i nutid. Dokumentären blandar gamla klipp med nya och skildrar ett land och en monarki i ständig i förändring. För den som regerat ett land i 70 år finns mycket att berätta.

Finns på: Cineasterna

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL