Film i Västs vårpresentation – här är årets hetaste filmer!

Film i Västs vårpresentation – här är årets hetaste filmer!

Rasmus Torstensson
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 13:07 | Publicerad 15 januari 2019 kl. 18:01

Filmtopp på plats när Film i Väst presenterade sina kommande titlar.

Film i Väst bjöd under måndagen in till pressträff där flera av bolagets kommande produktioner och samproduktioner presenterades. Naturligtvis tog Filmtopp tempen på en händelserik dag där bland annat Ruben Östlund, på typiskt Ruben Östlundskt manér, presenterade sin kommande film Triangle of Sadness via länk från Thailand. 

Film i Väst är ett av Sveriges och hela Europas just nu hetaste filmbolag. Förra året post-producerade bolaget över 40 högkvalitativa svenska och internationella filmer och på årets Guldbaggegala har de dessutom hela 40 nomineringar. Filmbolaget har dessutom för första gången en invigningsfilm, Lone Scherfings The Kindness of Strangers, på anrika Berlin Filmfestival.

Hur som helst var den systematiska presentationen av vårens filmer och planerade inspelningar snart igång. Först ut var den svenska feelgood-filmen Britt-Marie var här, med Pernilla August i huvudrollen. Fredrik Backman lyckas i sin roman, som filmen är baserad på, skildra hur livet ibland kan behöva en spark i baken. Något som även regidebuterande Tuva Novotny vill förmedla.

Det är tänkt att vi ska nå ut till en bred målgrupp, där alla får ut något. Filmen handlar om att börja om livet och att möta ett stort dilemma. Dessutom är det uppfriskande att huvudkaraktären är en kvinna över 60, något som sällan syns på film på detta viset, säger Tuva Novotny.

Därtill pratade hon också om problematiken med att adaptera en bok till den vita duken:

Det är svårt att konstnärligt omarbeta något som så många har en relation till. Det gäller att hitta rätt balans mellan att visa respekt mot förlagan men samtidigt skapa något eget.

Sedan var det dags för ett kort samtal om Lars Von Triers redan nu mytomspunna "The House That Jack Built". Filmen om mördaren Jack (Matt Dillon) skapade rubriker i Cannes förra året för sitt explicita våld. Film i Väst har samproducerat de nio senaste filmerna av den provokativa dansken. Tyvärr var han inte på plats, men filmens svenska premiär äger rum på Göteborg Film festival (25 jan - 4 feb).

Bild från Colin Nutley och Helena Bergströms Cmore-serie Bröllop, begravning och dop.
En del av karaktärerna i Bröllop, begravning och dop. Foto: Film i Väst

Därefter tvära kast: Helena Bergström och Colin Nutleys nya "Bröllop, begravning och dop" kommer på Cmore och TV4 i februari. Serien samlar en minst sagt gedigen ensemble innehållande bland annat Jan Malmsjö, Marie Göranzson och Maria Lundqvist. I fyra delar berättar Nutley, som både skrivit manus och regisserat, om två familjer vars liv flätas samman av ett bröllop mellan deras respektive döttrar.

Därtill presenterades Guldbaggebelönade Mia Engbergs nya film "Lucky One" som har svensk premiär på Göteborg Film Festival, där den tävlar i kategorin för nordisk film. Filmen beskrivs som en poetisk betraktelse över hur kärleken och våldet kan rymmas i samma människa. Under pressträffen påtalades den också som något unikt som "aldrig setts tidigare". Lucky One går upp på bio den 15 mars.

För den komedi-intresserade meddelades det att Peter Magnusson-komedin "Carl-Johan, Frank och jag" börjar spelas in i mars. Utöver Magnusson gör även Bonusfamiljen-briljante Erik "Jerka" Johansson en av huvudrollerna. Det är en romantisk komedi om beslutsångest, längtan efter att hitta den rätte och om hur små vita lögner leder till oväntade situationer bortom all kontroll. Stora delar av filmen utspelar sig på skidorten Åre. Den som gillade En gång i Phuket (2011) och Sommaren med Göran (2009) bör hålla utkik.

Bild på Erik Johansson, Liv Mjönes och Peter Magnusson från filmen Carl-Johan, Frank och jag.
Erik Johansson, Liv Mjönes och Peter Magnusson spelar huvudrollerna i Carl-Johan, Frank och jag. Foto: Film i Väst

Sedan var det dags för Ruben Östlund. Producent Erik Hemmendorff var på plats och ringde upp Östlund som på storbildsskärm via länk från Thailand berättade om sin kommande film Triangle of Sadness. Filmen kommer att följa en manlig och en kvinnlig modell med arbetarklassbakgrund, men som med hjälp av deras utseenden gjort en rejäl klassresa. Efter modeveckan i Milano får de båda chansen att följa med på en lyxkryssning och där beblanda sig med världens elit. Väl på plats kommer en marxistisk sjökapten ställa till det rejält för de förmögna besökarna. En exalterad Östlund beskrev filmen som sin mest storskaliga hittills, med en internationell rollista och engelska som huvudspråk. Filmen börjar spelas in i vår och tros vara färdig till vintern, med biopremiär nästa år.

Utöver svenska produktioner arbetar Film i Väst också som medfinansiär till internationella titlar. Exempelvis den briljante amerikanska regissören Jim Jarmusch. Hans nästa film The Dead Don't Die är en zombiefilm med alltid sevärda Bill Murray och Steve Buscemi i rollistan. Om Jarmusch kan poetisera zombiegenren som han gjorde med vampyrgenren med Only Lovers Left Alive kan det mycket väl bli en riktigt bra film.

Spana gärna in Film i Västs hemsida för både aktuella och kommande filmer!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL