Nu på bio

Det senaste på biofronten!

FILM I VÄST: Ett stort steg framåt för Filmsverige”

FILM I VÄST: "Ett stort steg framåt för Filmsverige”

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
10 mars 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
10 mars 2019

Grönt ljus för produktionsrabatter.

Film i Väst.
Film i Väst. Foto: David Lindahl/Filmtopp Media.

Västra Götalandsregionen har beslutat att säga ja till ett pilotprojekt för så kallade produktionsrabatter vid inspelning och postproduktion av film och tv-drama. – På så vis hoppas vi att tillsammans med Film i Väst locka hit fler internationella inspelningsprojekt i världsklass. Att vi är först ut är ett stort steg framåt för hela Filmsverige, säger Kristina Jonäng, ordförande i Regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen.

I dag har i stort sett alla länder utom Sverige och Danmark infört produktionsrabatter, det vill säga skatterabatter vid filmproduktion. Det har blivit allt svårare att finansiera film och produktionsrabatter är ett av de starkaste konkurrensmedlen för att locka till sig inspelningar avframför allt internationella produktioner.

Västra Götalandsregionens produktionsrabatt är ett stöd till produktion av film eller tv-drama på högst 30 procent av spenderade kostnader i Västra Götaland och kommer att kunna sökas av etablerade produktionsbolag. Ett villkor är att produktionen genomförs helt eller delvis i Västra Götaland. Deadline för första ansökningstillfället är 31 mars, efter det är det först till kvarn som gäller. Stödet betalas ut av Västra Götalandsregionen, men administreras av Film i Väst.

– Film i Väst har varit drivande i införandet av en nationell, svensk produktionsrabatt och där är vi nästan i mål. Eftersom Västra Götaland redan i dag är Nordens främsta filmregion med en välutbyggd och kompetent filmindustri för inspelning och postproduktion blir den regionala produktionsrabatten ett viktigt pilotprojekt som kan stärka vår filmregion ytterligare, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Vad tycker du om det klubbade beslutet?

 

NÄSTA ARTIKEL