Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Film i Väst bakom tre Oscarsbidrag

Film i Väst bakom tre Oscarsbidrag

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
28 september 2018
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
28 september 2018

Norge, Sverige och Turkiet nominerar samproduktioner av Film i Väst till Oscarskateorgin Bästa utländska film.

Stillbild ur Vad ska folk säga.
Maria Mozhdah i Vad ska folk säga. Foto: Folkets Bio.

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kategorin Bästa utländska film. De tre filmerna är Iram Haqs "Vad ska folk säga", Ali Abbasis "Gräns" och Nuri Bilge Ceylans "The Wild Pear Tree".

 

Norge har nominerat Iram Haqs Vad ska folk säga, som blivit en stor biosuccé i Norge med nästa 110 000 besökare. Filmen vann också fyra Amanda, den norska Guldbaggen i augusti och hade sin premiär i Toronto 2017. Filmen är producerad av Mer Film i samproduktion med Zentropa Sweden.

Sverige har nominerat Ali Abbasis Gräns, som hade biopremiär i helgen. Filmen vann Un Certain Regard i Cannes och kommer även att visas i Toronto. Gräns är filmatiseringen av en av John Ajvide Lindqvists noveller. Filmen har till stora delar spelats in i Västra Götaland. Göteborgsbolaget Cloudberry Post har gjort delar av ljud och slutmix. Filmen är producerad av Meta Spark & Kärnfilm i samproduktion med bland andra Film i Väst. Gräns är också med på vår lista över årets bästa svenska filmer.

Turkiet har nominerat Film i Västs samproduktion, The Wild Pear Tree av Nuri Bilge Ceylan. Filmen hade urpremiär i Cannes, där den nominerats till en Guldpalm. Den är också uttagen till Toronto International Film Festival. Filmen är en samproduktion mellan sju länder, där Film i Väst är svensk samproducent tillsammans med Chimney Group. Postproduktionen har skett i Göteborg och Trollhättan av Chimney Group, Linda Forsén och Enric Production i Trollhättan.

Har du sett dessa tre filmer av Film i Väst?

NÄSTA ARTIKEL