Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Vad ska folk säga

Vad ska folk säga (2018)

  • 1 tim 46 min
  • Drama
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
29 januari 2018
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
29 januari 2018

"Vad ska folk säga" är ett gripande drama om hederskultur och kulturell separation.

Den norsk-svenska samproduktionen "Vad ska folk säga" är ett gripande drama om att växa upp i en familj som präglas av kulturell separation och hederskultur. Filmen kan också vara årets diskussionsstartare.

  • I rollerna:
    Maria Mozhdah, Adil Hussain, Rohit Saraf m.fl.
Foto: Folkets Bio

Den norsk-pakistanska filmskaparen Iram Haq är tillbaka på Göteborg Film Festival med sin andra långfilm Vad ska folk säga. Likt hennes debutfilm I Am Yours (2013) är även denna nominerad till en Dragon Award för årets bästa nordiska film. Förra gången blev det ingen vinst, men sett till hur träffsäker hennes nya titel är, skulle det förvåna mig om Haq inte vinner.

Filmen handlar om sextonåriga Nisha som lever ett dubbelliv. Med sina kompisar för hon sig som en västerländsk tonåring, men hemma lever hon efter familjens strikta traditioner. Hennes föräldrar är från Pakistan och gjorde en lång och mödosam resa till Norge för att ge sin dotter ett bättre liv, något de gärna påminner henne om.

En dag ertappar fadern sin dotter med hennes pojkvän och i ett slag rasar Nishas värld samman. Vanärade och utfrysta av sina pakistanska grannar, bestämmer sig Nishas föräldrar för att skicka iväg henne till Pakistan.

https://youtu.be/6HY3fFuRJd8

"Vad ska folk säga" är en jobbig upplevelse. Inte minst sett till hur skickligt regissören skildrar hur föräldrarnas attityd till dottern svänger. Hur de sätter familjens heder över allt annat. Deras vändning från att vara älskande föräldrar till att förakta Nisha hade lätt kunnat bli en melodramatisk soppa, men Iram Haq, som utgår från egna erfarenheter, balanserar detta med säker hand och ger oss tidigt en känsla av föräldrarnas motstridiga förhållningssätt.

Ur många aspekter är Vad ska folk säga en imponerande film. Skådespelet ligger på en hög nivå och Maria Mozhdah gör en stark filmdebut i rollen som Nisha. Bäst är dock Adil Hussain, som sanslöst skickligt gestaltar familjefaderns komplexa känsloliv i strid med kulturella konflikter. Fotot är rakt igenom snyggt och Haq har ett öga för detaljer.

Filmens största bedrift är nog emellertid dess realistiska och förhållandevis neutrala ton. Iram Haq lyckas diskutera det laddade ämnet hederskultur utan att förenkla och demonisera sina karaktärer. Vad ska folk säga är en konversationsstartare, och det är bra det. För filmens laddade tema måste pratas om.

"Vad ska folk säga" har officiell biopremiär den 9 mars. Se vår samlingssida för fler kommande svenska filmer, där hittar du massor av tips.

NÄSTA ARTIKEL