Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Fast X (2023)

Fast X med Vin Diesel och Jason Momoa delar kritikerna: "Chockerande korkad"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 maj 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 maj 2023

Storfilmen övertygar inte varken utomlands eller i Sverige

Dagar efter premiären av den nya Fast and the Furious-filmen "Fast X", där Vin Diesel möter Jason Momoa, kan vi nu samla kritikernas intryck. De är minst sagt delade till upplevelsen. En av dem anse den vara "chockerande korkad".

Den 17 maj var det biopremiär för Fast X där Vin Diesel presenterar ett nytt muskelknippe i franchisen: Jason Momoa som spelar skurken Dante. Vad gäller kritikernas samlade intryck av den efterlängtade blockbustern är det väldigt delat, och tar sig inte upp till de trygga markerna vad gäller filmens snittbetyg i såväl Sverige som internationellt.

Drygt två år efter filmseriens nionde kapitel, F9: The Fast Saga, kan fansen äntligen ta del av dess tionde, som är början på slutet. Är du en av de förväntansfulla biljettköpare som hoppas på att filmen ska överträffa alla förväntningar och leda oss in på ett fantastisk klimax för berättelsen om Dom Toretto och hans familj? Då vill vi höja ett varningens finger för att du riskerar att bli besviken. Fast X har nämligen inte alls gått hem hos kritikerna. 

Fast X med Vin Diesel och Jason Momoa delar kritikerna: "Chockerande korkad"
Foto: Universal.

Fast X med Vin Diesel och Jason Momoa delar kritikerna

Filmtopps redaktör Eric Diedrichs var bland de första att recensera filmen i Sverige. Han tillhör den skara som mått direkt dåligt av åkturen och gett den lägsta betyg. 

–  Under de sista 30 minuterna gjorde Fast X mig till den typen av människa jag hatar. I biosalongen, av ren, skär plåga, suckade jag högt! Inte bara en gång, utan två! Helt respektlöst. Fy skäms på mig, skriver han i sin recension.

Kulturbloggen var även de stenhårda i sin recension av filmen:

Fast X är en outhärdlig skrothög som skrattar åt publikens intelligens gång på gång, skriver deras recensent Elis Holmström som även han delar ut betyget 1/5.

Det ska vara sagt att filmen generellt sätt har mötts av snällare recensioner i Sverige. Men de är inte tillräckligt positiva för att den ska ta sig upp på något smickrande genomsnittsbetyg. Sju recensioner ger den ett snittbetyg på 2,4/5. 

Internationella kritiker något mer positiva

Tittar vi på filmens internationella kritikersnitt som sammanställs av IMDb ser det försiktigt ljusare ut med ett samlat betyg på 58/100. Så här lyder några utdrag ur ett gäng av recensionerna:

– Återigen är det chockerande korkat, och mycket mer digitaliserat än vad som är önskvärt, skriver Movie Nation. 

– Regissören Louis Leterrier gör ett imponerande jobb med att få all gammal nonsens att kännas meningsfullt igen, skriver The Wrap.

– Leterrier och Momoa ger en energi och spänning till Fast X som får motorn att leverera det fansen vill ha. Men den röriga mytologin och den märkliga behandlingen av karaktärerna kan lämna publiken med fler frågor än svar, skriver Los Angeles Times.

– Om du älskar Fast and Furious-serien kommer du att gilla Fast X. Om du bara tycker om serien kommer den nya filmen att lämna dig oberörd. Och om du aldrig har sett en Fast & Furious-film är inte Fast X rätt ställe att börja på, skriver San Fransisco Chronicle.

 

NÄSTA ARTIKEL