Se trailern till Fares Fares Netflix-thriller En dag och en halv

Fares Fares vassa filmtips till Filmtopps läsare: "Fantastisk!"

Filmtopp
04 september 2023 kl. 16:00

Ett tips från "filmnörden" Fares Fares

I samband med premiären av "En dag och en halv" intervjuade Filmtopps Eric Diedrichs Fares Fares, som debuterar som regissör. I samband med detta delade "Boy From Heaven"-stjärnan med sig av ett filmtips till Filmtopps läsare.

Nu finns En dag och en halv att streama på Netflix, ett intensivt kidnappningsdrama med Alexej Manvelov och Alma Pöysti i huvudrollerna. En annan ledande roll spelas av Fares Fares, som också står för manus och regi. Det är första gången Guldbaggevinnaren även ställer sig bakom kameran.

Här streamar du: En dag och en halv (2023)

Inför premiären pratade Fares Fares med Filmtopps Eric Diedrichs i en djupgående intervju om allt från att aldrig stjäla från inspelningar till framtiden som regissör. Vad som däremot inte publicerades i samband med detta var Fares filmtips till Filmtopps läsare.

Guldbaggen 2023 - Fares med sin hustru Clara Hallencreutz Fares.
När de inte går på galor ser Clara och Fares Fares film tillsammans. Foto: Filmtopp Int.

Filmnörden Fares Fares

När Filmtopp frågar Fares Fares om han ser på sig själv som en "filmnörd" är han snabb med att svara.

– Absolut, när jag bodde i Göteborg var jag medlem i Cinemateket. Jag och en kompis satt alltid på biograf Draken längst fram och kollade film. Jag hoppas att de fortfarande har Cinemateket där.

Jag bor faktiskt i Göteborg och är också medlem i Cinemateket. De använder inte Draken längre, i stället är visningarna på Capitol.

– Alltså draken var fullsatt, det var därför vi satt längst fram. Vi kollade på gamla svartvita filmer och någon spelade piano live. Jag är definitivt en filmnörd, men har tyvärr inte lika mycket tid längre och kan inte vara medlem i Cinemateket nu. Jag och min fru är aktiva film- och TV-tittare, det är det vi gör när kidsen har lagt sig.

Mot väggen
Foto: Panfilm

Fares Fares föreslår film för Filmtopps följare: "Fantastisk!"

Fares berättar att han är stolt över alla sina filmer, men att han inte tror att han har sett om någon sedan efter sin lansering. Av den anledningen testar vi en mer hypotetisk fråga.

Låt oss säga att du skulle zappa runt på TV:n och så dyker en av dina egna filmer eller serier upp, vad gör du då?

– Då zappar jag vidare snabbare än om det hade varit schlager på TV-rutan [skrattar].

Om du skulle dela med dig av ett filmtips till Filmtopps läsare, finns det någon film som man borde se?

– Det finns många filmer som jag tycker att man borde se. Utöver En dag och en halv, är en av mina favoritfilmer Mot väggen, det är en tysk kärleksfilm i regi av Faith Akin med Birol Ünel i huvudrollen. En fantastisk kärleksfilm, som också bryter mot en del konventioner.

Här streamar du: Mot väggen (2004)

Missa inte hela vår intervju med Fares Fares. "En dag och en halv" finns nu att streama på Netflix.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL