EXTRA: Sagan om Ringen-stjärnan Bernard Hill är död

EXTRA: Sagan om Ringen-stjärnan Bernard Hill är död

Axel Diedrichs
Uppdaterad 06 maj 2024 kl. 11:05 | Publicerad 05 maj 2024 kl. 16:05

Hade även viktig roll i Titanic

I dag nås vi av nyheten om att skådespelaren Bernard Hill, främst känd för rollen som King Théoden i Sagan om Ringen-trilogin har gått bort. Han blev 79 år gammal.

Den brittiska redaktionen BBC News skriver att Bernard Hill från Manchester har gått bort. Många minns honom framför allt för den bärande rollen som Rohans kung Théoden i Peter Jacksons ikoniska Sagan om Ringen-trilogi. Hans karaktärer presenteras i den andra filmen, då med ett förgiftat sinne och lurad av sin assistent Grima Ormstunga, som egentligen är Sarumans medarbetare. När han blir fri från sin förbannelse tar han striden mot ondskan för att försvara sitt kungarike Rohan. Även i den tredje filmen, Konungens återkomst, har Théoden en viktig roll för berättelsen när han leder sin armé för att kliva till Gondors undsättning.

Medverkade i två av de mest Oscarsbelönade filmerna någonsin

Utöver Sagan om Ringen-filmerna är Bernard Hill även känd för rollen som kapten Smith i Titanic, James Camerons mest prisade verk hittills med 11 Oscars (samma som Konungens återkomst fick). Att ha medverkat i en film som vunnit 11 Oscars är unikt nog, men att göra två stycken är förstås helt otroligt.

Bernard Hill gjorde sina första roller under den första halvan av 1970-talet och då främst inom TV. Hans individuellt mest hyllade roller är de i miniserien Boys from the Blackstuff (1982) och TV-filmen A Very Social Secretary (2005) som båda gav honom varsin BAFTA-nominering.

Bernard Hill dog tidigt under söndagen. Dödsorsaken är ännu inte känt. Hill blev 79 år gammal.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL