Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
EXTRA: Legendariska regissören Peter Bogdanovich död

EXTRA: Legendariska regissören Peter Bogdanovich död

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
06 januari 2022

Låg bakom klassiker som Den sista föreställningen och Paper Moon

Regissören, skådespelaren och manusförfattaren Peter Bogdanovich har avlidit. Under karriären blev det flera klassiker och två Oscarsnomineringar.

Den legendariske regissören Peter Bogdanovich har dött, 82 år gammal, rapporterar Variety. Med start som filmkritiker regidebuterade Bogdanovich 1968 med Roger Corman-producerade Levande mål, för en minimal budget tillsammans med sin dåvarande hustru Polly Platt.

I den numera kultförklarade filmen ser vi Boris Karloff göra en av sina sista och mest minnesvärda roller – en avdankad filmstjärna som löper amok och bestämmer sig för att skjuta besökarna på en drive-in-biograf.

Framgångarna med Polly Platt

Den sista föreställningen
Jeff Bridges och Cybill Shepherd i "Den sista föreställningen". Foto: Columbia Pictures.

Att arbeta med Polly skulle visa sig vara ett gyllene recept, 1971 gjorde de tillsammans Den sista föreställningen som prisades av kritikerna och mottog två stycken Oscars. Även om deras förhållande gick i kras under inspelningen, arbetade Peter och Polly vidare på Go'dag yxskaft (1972) och Paper Moon (1973), även de stora succéer.

Därefter började det gå utför för Peter Bogdanovich. Hans filmer fick sval kritik och han upplevde att pressen var ute efter att sänka honom, att de störde sig på hans tidigare framgångar.

Partnern mördades

Bogdanovichs liv var kantat av mystik och tragik. Filmvetare roas åt historierna om när en pank Orson Welles bodde hos Bogdanovich och Platt i oförskämt många år, medan den tragiska historien om Peters förhållande med Dorothy Stratten lämnar ingen oberörd. Året var 1980 när Peter fick veta att hans partner hade mördats av en sin svartsjuka ex-man Paul Snider.

Åren av utanförskap fortsatt för Bogdanovich, Hollywood ville inte ens ta i honom med tång. Det var först 1985, med dramat Mask, som han skulle vara välkommen in i värmen igen. Därefter regisserade han även den uppskattade deckaren Hollywoods hemlighet (2001) för att sedan både regissera och skådespela i The Sopranos.

Peter Bogdanovich dog strax efter midnatt, lokal tid, i dag torsdag, av naturliga orsaker.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL