Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Vem ligger EGENTLIGEN bakom mästerverket Den sista föreställningen?

Vem ligger EGENTLIGEN bakom mästerverket Den sista föreställningen?

Johan Andreasson
Johan Andreasson | Artikel
29 oktober 2020
Johan Andreasson
Johan Andreasson | Artikel
29 oktober 2020

Många menar att Peter Bogdanovich inte hade klarat sig utan Polly Platt.

1971 hade Peter Bogdanovichs ett ENORMT genombrott med Oscarskanonen "Den sista föreställningen". Många menar att hans dåvarande hustru Polly Platt har fått alldeles för lite cred för filmens framgångar.

Peter Bogdanovich fick ett enormt genombrott 1971 med Den sista föreställningen, hans andra film efter lågbudgetskräckisen Levande mål. Sedan följde snabbt ytterligare två stora publik- och kritikerframgångar: Goddag yxskaft? och Paper Moon.

Plötsligt var Bogdanovich en ev de hetaste regissörerna i Hollywood och hade i princip fria händer att göra vad han ville, vilket är något av det farligaste som kan hända en konstnär. De följande tre filmerna Daisy Miller, Leve kärleken! och Nä, nu blommar de’! blev alla rejäla floppar och det tog ett tag innan han kunde göra film igen. Några av hans senare filmer, som Saint Jack – kungen av Singapore (1979) och … och så levde dom lyckliga… (1981) har senare blivit kultfilmer och Mask (1985) blev både ekonomiskt framgångsrik och fick fina recensioner, men hans karriär som regissör har aldrig riktigt hämtat sig.

Så vad hände Peter Bogdanovich efter Paper Moon? En sak som med åren har påpekats allt oftare är att det var då som hans kreativa samarbete med första frun Polly Platt upphörde. Hennes officiella titel på de tidiga filmerna är produktionsdesigner, men det råder stor enighet om att hon gjorde mycket mer än så. Många betraktar henne i dag som medregissör till speciellt Den sista föreställningen.

Den senaste säsongen av Karina Longworths podcast You Must Remember This ägnas helt åt Polly Platt, som hade en lång och framgångsrik karriär i Hollywood efter skilsmässan från Bogdanovich, men som trots det har förblivit en doldis. Om någon känner till Polly Platt idag, beror det antagligen på det berömda triangeldramat under inspelningen av Den sista föreställningen, då regissören Peter Bogdanovich blev förälskad i den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Cybill Shepherd och så småningom lämnade hustrun Platt.

Enligt Longworths podcast, som bygger på Polly Platts opublicerade självbiografi, var det Platts idé att filma Larry McMurtrys roman The Last Picture Show (en bok som Bogdanovich medger att han inte hade läst när beslutet att göra film av den togs) och hon ska dessutom ha haft stort inflytande på vilka skådespelare, inklusive Shepherd, som skulle anlitas.

The Last Picture Show

Polly Platts version av hur det gick till när Den sista föreställningen spelades in kan man höra i You Must Remember This-avsnittet Last Picture Show Love Triangle, The Invisible Woman Part 3.

Peter Bogdanovich själv har aldrig hävdat något annat än att samarbetet med Polly Platt var mycket viktigt för honom, men han anser också att hon i efterhand tog åt sig mer av äran för deras gemensamma filmer än vad som är befogat.

Intressant nog producerade TV-kanalen TCM, parallellt med Longworths The Invisible Woman, podcasten The Plot Thickens – I’m Still Peter Bogdanovich där Bogdanovich berättar om sin karriär. I avsnitt 3 ger han sin syn på hur Den sista föreställningen kom till.

NÄSTA ARTIKEL