Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Everdahl och Karlssons

Everdahl & Karlssons film TV – Snart tillbaka med nytt avsnitt!

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 april 2020

Din ENDA vän i film- och streamingdjungeln.

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, garvade kritiker kända från morgon-tv och Gokväll, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De bevakar och tipsar – och plockar ut guldkornen, medan de gafflar och gnabbas över Görans köksbord i Vasastan i Stockholm. Aktuella tips för det mesta, men ibland kommer det gäster som Jessika Gedin, Tomas Alfredson och Sissela Kyle och pratar filmklassiker, från Vredens druvor till Carrie och Saturday Night Fever.

Kort sagt tips, trams, allvar, anekdoter. Och mer tips. Om de får säga det själva: detta är podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

Förbered dig inför nästa avsnitt!

Everdahl & Karlssons film TV

På torsdag kommer nya Everdahl & Karlssons film TV, denna gång en klassikerspecial. Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson sitter som vanligt vid köksbordet (som denna gång är coronaförlängt) och välkomnar sin gäst Mårten Blomkvist, filmkritiker från Dagens Nyheter. Ämnet för dagen: Billy Wilders älskade dramakomedi Ungkarlslyan/The Apartment.

Ungkarlslyan är en favorit för så olika regissörer som Cameron Crowe och Volker Schlöndorff, och Woody Allen lyfte finalscenen till Manhattan (fast där är det förstås Woody som får springa längs New Yorks gator istället för Shirley MacLaine). Det kan vara Wilders allra bästa film – och han gjorde ändå klassiker som Double Indemnity/Kvinna utan samvete, Sunset Boulevard och I hetaste laget.

Några frågor som diskuteras: Hur rutten är egentligen Jack Lemmons svinaktiga chef jämfört med bankiren i Livet är underbart? Är precis alla i filmen besatta av sex? Och existerar ordet ”hisskonduktör”? Världen måste få veta!

Här hittar du det nya avsnittet – och alla andra med!

Veckans gäst – Mårten Blomkvist

Everdahl & Karlssons film TV
Fr.v. Johan Andreasson, Göran Everdahl, Mårten Blomkvist, C-G Karlsson. Foto: Johan Andreasson.

Kulturjournalisten Mårten Blomkvist dyker ännu en gång upp i ett klassikersnack, nu om Billy Wilders Ungkarlslyan (The Apartment). Mårten är vår flitigaste gäst och har tidigare roat oss och lyssnarna med sina skarpa formuleringar om Exorcisten (avsnitt nr 66), Vredens druvor (nr 10 + repris i nr 52) och Schakalen (nr 42).

Till vardags är Mårten filmrecensent i Dagens Nyheter där han även skriver artiklar om populärkultur. Han medverkar också regelbundet i P 1-programmet Klassikern. Innan han blev DN-medarbetare recenserade Mårten film i Expressen. Han var också huvudredaktör för Bonniers stora filmguide, ett samarbete med Leonard Maltins Movie Guide.

Mårten är även författare till Höggradigt jävla excentrisk: en biografi över Bo Widerberg, som kom 2011 och enligt oss i podden är höggradigt underhållande läsning – ett måste för alla filmintresserade! För tillfället skriver han på en biografi om Roy Andersson, med planerad utgivning 2021.

C-G Karlsson & Göran Everdahl

Här kan du läsa mer om Everdahl & Karlssons samarbete med Filmtopp!

NÄSTA ARTIKEL