Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #131

Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #131

Filmtopp
03 februari 2022 kl. 16:02

Surgubbar på gränsen till nervsammanbrott

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

Johan, Göran och C-G blir sentimentala och minns när de delade ut sin enda enhälliga etta - och följer upp med att falla i korinter över Pedro Almódovars Parallella mödrar. Men först river C-G upp gamla sår! Kan han förlåta att inte alla älskar Nader och Simin - En separation lika mycket som han? Mer konflikter! Det gäller HBO Max-serien Somebody Somewhere: dramedy eller sadcom, änka eller änkling? Det gafflas.

Dessutom bjuder vi på Picassos eventuella förebild till Guernica (en film som kan ses på SVT Play), Quentin Tarantinos vördnad för Burt Reynolds som talkshowgäst - samt majs, massor av majs, i både Kansas OCH Oklahoma! Förtjänar någon detta?

Dock: triggervarning för alla dalmatinerälskare! Er favorithund baktalas i denna podd.

Första rundan: Almodóvars nya mästerverk och HBO:s nya komediserie

Parallella mödrar
Foto: Scanbox Entertainment

Podden beundrar Pedro Almodóvars produktivitet och konstaterar att Parallella mödrar är ett ovanligt sansat melodram, där vanliga människor drabbas av extrema situationer. Förkrossande gestaltning av en förkrossad Penélope Cruz. Paralleller dras till Douglas Sirks Den stora lögnen (1959) med Lena Turner och Sandra Dee, och till Almodóvars stående inspirationskälla – Alfred Hitchcock. Inte lika mycket humor som tidigare, men visst finns den där! Likaså spänningen.

Betygen som sätts:

C-G:  5 av 5
Göran:  5 av 5
Johan: 5  av 5

Gemensamt betyg: 5 av 5

Även Filmtopps Eric Diedrichs gav filmen högt betyg, du hittar hans recension här!

Därefter står Somebody Somewhere på menyn, en ny komediserie på HBO Max. Johan beskriver det som traditionell sitcom och så börjar han och C-G bråka, till och med innan vi får veta vad serien handlar om. Men är det en komedi eller ett drama? Omöjligt att enas om.

Sista rundan: Quentin Tarantino, Jeff Daniels

C-G tipsar om podcasten Conan O'Brian needs a friend och mer specifikt om avsnittet med Quentin Tarantino den 15 december. Extrem nördbonanza utlovas när de nästan på dagen jämnåriga entusiasterna går loss och pratar allt om TV, western och Star Trek.

Göran har vaskat fram en intervjufilm som ligger på YouTube med Jeff Daniels. Han går igenom hela sin karriär och delar med sig sina tankar om allt från dalmatiner till James Cagney. Se den här i sin helhet:

Johan tipsar om långfilmen Farväl till vapen som finns tillgänglig på SVT Play fram till den 20 februari. Här finns ett filmmontage, cirka en timme in, som den framstående fotografen José Luis Alcaine menar var inspirationskällan för Picassos klassiska målning Guernica.

Om podcasten Everdahl & Karlssons film TV

Everdahl & Karlssons Film TV

När de inte pratar film för svenska folket i TV driver C-G Karlsson och Göran Everdahl filmpodden Everdahl & Karlssons film TV tillsammans med popkulturexperten Johan Andreasson. Och när det inte poddas bjuds det på artiklar och filmtips på Filmtopp.se.

OM PODCASTEN: I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, kritiker kända från TV, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De ser allt, hela tiden, och tipsar tipsar tipsar – så du kan plocka ut guldkornen. Plus trams, allvar, anekdoter. Och mer tips! 

Everdahl & Karlssons Film TV: podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL