Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Power of the Dog

Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #127

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
18 november 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
18 november 2021

Tre trallande barngubbar

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

Johan, Göran och C-G beger sig denna gång västerut till Montana och Jane "Pianot" Campions nya The Power of the Dog. Eller är det söderut, mot Nya Zeeland? I vilket fall är Benedict Cumberbatch i huvudrollen oborstad så det räcker. Även för att vara ranchägare!

Vidare till Norge, och den Cannes-hyllade Världens värsta människa där den unga huvudpersonen Julie inte får styrsel på livspusslet. C-G sympatiserar! Göran å sin sida frossar i John le Carrés skvallriga filmminnen och Johan bangar inte för podcasts inspelade på slamriga caféer.

Dessutom! Sophie Marceau i nya filmen av François Ozon! Ett oprovocerat utfall mot Succession! Plus en diskussion om hur Horace Engdahl eventuellt skulle använda ordet "gott" i konversation. Om han nu gör det? MISSA INTE.

Film för hela slanten!

Fullt ös på bio innebär att det denna gång inte blir en utan TVÅ filmer i första rundan! Den historiska marken bryts ytterligare när C-G smäller till med en TREDJE biofilm i sista rundan… men mer om det senare.

Power of the Dog
Benedict Cumberbatch i "The Power of the Dog". Foto: Netflix.

Första rullen att diskutera är Jane Campions dunderhyllade Netflixfilm The Power of the Dog med skådespelare som Benedict Cumberbatch, Jesse Plemmons och Kirsten Dunst i huvudrollerna. Som i Campions mästerverk Pianot finns även här ett piano i en förvissa mindre roll, men likväl!

Här är det familjedrama som gäller när en ranchägares bror gifter sig med en änka och tar hem henne och hennes son. Utan att spoila för mycket visar det sig att ranchägaren, som spelas av Benedict Cumberbatch, inte är någon trevlig typ och bestämmer sig för att göra livet surt för de nya familjemedlemmarna.

Betygen som sätts:

C-G: 4 av 5
Göran:
4 av 5
Johan:
4 av 5

Gemensamt betyg:
4 av 5

Näst på tur är Joachim Triers Canneshyllade Världens värsta människa. Frågan ställs om filmen inte har världens bästa titel och tills motbevisat klubbar vi det.

Världens värsta människor
Foto: TriArt.

Är det en romantisk komedi eller dramakomedi? Ingen vet, men visst diskuteras det flitigt av poddtrion. Trier använder sig av klassiska romcom-inslag men sätter sin egna spinn på det hela. I centrum står Julie som blir förtjust i en barista, MEN de har ju båda partners! Hur ska det gå? Jo, men det vet vi nog. Eller? Skådespelet prisas, inte minst från huvudrollsinnehavaren Renate Reinsve.

Betygen som sätts:

C-G: 4 av 5
Göran:
4 av 5
Johan:
4 av 5

Gemensamt betyg:
4 av 5

Sista rundan

C-G: tipsar om bioaktuella Allt blir bra som är regisserad av François Ozon, där en 85-årig pappa efter en stroke ber sin dotter att avsluta hans liv. Filmtopps recensent gav filmen högt betyg och C-G håller med. Betyget blir: 4 av 5.

Göran: tipsar om John Le Carré-serien The Night Manager på HBO Max. Har Göran tipsat om den tidigare? Förmodligen! Men anledningen till varför han tipsar om den igen är att han snubblade över en text av Carré på Penguin där han diskuterade just filmatiseringarna av hans böcker.

Johan: tipsar om ett podcastavsnitt från den norska podden Filmfrelst (avsnitt 102), som bjuder på ett 2,5-timmars långt samtal med Joachim Trier och två filmkritiker. Under samtalet diskuteras bland annat regissörens tio favoritfilmer.

Om podcasten Everdahl & Karlssons film TV

Everdahl & Karlssons Film TV

När de inte pratar film för svenska folket i TV driver C-G Karlsson och Göran Everdahl filmpodden Everdahl & Karlssons film TV tillsammans med popkulturexperten Johan Andreasson. Och när det inte poddas bjuds det på artiklar och filmtips på Filmtopp.se.

OM PODCASTEN: I en värld sprängfull av streamingsajter, kabelkanaler och biografer med femton dukar behövs guider som Göran Everdahl och C-G Karlsson, kritiker kända från TV, och Johan Andreasson, tecknare och popkulturexpert.

De ser allt, hela tiden, och tipsar tipsar tipsar – så du kan plocka ut guldkornen. Plus trams, allvar, anekdoter. Och mer tips! 

Everdahl & Karlssons Film TV: podcasten som är DIN ENDA VÄN i film och streamingdjungeln!

NÄSTA ARTIKEL