Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Allt gick bra

Allt gick bra (2021)

 • 1 tim 53 min
 • Drama
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Recension
15 november 2021
Annika von Sydow
Annika von Sydow | Recension
15 november 2021

”Allt gick bra” centrerar kring den komplexa relationen mellan far och dotter

Vad hade du gjort om din sjuka pappa bad dig om hjälp med att avsluta sitt liv? François Ozon senaste film “Allt gick bra” berör det svåra ämnet, och en familj kastas mellan tårar och tragikomik.

 • Regi:
  François Ozon
 • Manus:
  François Ozon, Philippe Piazzo, Emmanuèle Bernheim (Bok)
 • I rollerna:
  Sophie Marceau, André Dussollier, Géraldine Pailhas m.fl.

I den franska filmen Allt gick bra (Tout s'est bien passé) följer vi systrarna Emmanuèle (Sophie Marceau) och Pascale (Géraldine Pailhas), som hamnar i en knivig situation och fattar ett beslut de i princip inte har någon talan kring. Deras 85-åriga pappa André (André Dussollier) hamnar akut på sjukhus efter en hjärnblödning. Fast i en sjukhussäng fullproppad med mediciner ber han Emmanuèle om hjälp att få avsluta sitt liv.

Relationen till sin pappa visar sig inte ha varit den enklaste. Under uppväxten fick Emmanuèle ta emot kommentarer om sin vikt eller hur mycket hon äter, vilket i och för sig säkert var mer normalt på den tiden – trots att det sätter sina spår med underliggande ilska och negativa känslor. Men med en deprimerad och frånvarande mamma, blir André ändå en trygghet som hon älskar, och gärna hellre haft som en vän än pappa.

Det franska lunket

“Så hjälp honom då som din vän”, säger en nära person till Emmanuèle. Eftersom André är en envis man som inte går att övertala vet hon redan att hon måste hjälpa honom med hans önskan. Hon tar kontakt med en organisation i Schweiz där dödshjälp är lagligt, och därefter följer en handling som är så nära vardagen men ändå utöver det vanliga.

Jag tycker fransoserna är bra på just det i filmskapandet och får ofta till ett härligt lunk. Cirka två timmar passerar relativt fort trots att handlingen är relativt vardaglig med karaktärer som somnar på soffan framför en film eller äter en födelsedagsmiddag på en restaurang. Stundtals blir det även tragikomiskt när André talar om “den sista måltiden”, “Dagen D” eller när de ska planera datum för André att åka till Bern för att dö på kliniken. Men till slut hittar de ett passande datum som går att klämma in mellan lov, helgdagar och födelsedagar.

Filmen centreras kring den komplexa relationen mellan Emmanuèle och André där de andra är några slags kringroller som ändå har betydelse för filmen. “Jag har aldrig förstått mig på din syster”, säger han om Pascale när hon rusar ur ett rum med överväldiga känslor över den bisarra situationen.

Vi kommer nära det sårbara i att åldras och att vara beroende av stressad sjukvårdspersonal när man inte längre kan ta hand om sin basala kroppshygien.

Allt gick bra är en fin film man borde bjuda med sin pappa på – varför inte en försenad farsdagspresent.

NÄSTA ARTIKEL