Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #117

Eftersnack: Everdahl & Karlssons film TV #117

Filmtopp
04 juni 2021 kl. 12:06

The last days of mormor.

Everdahl & Karlssons film TV är podcasten som besvarar frågan som skakar oss alla: VAD SKA VI SE IKVÄLL?!

Göran, C-G och Johan ser hyllade biopremiären Minari - och förlorar sig i minnen av pappa Sten-Kalle och mamma Marianne (C-G) och farbror Herbert, lantbrukare (Johan). Göran oroar sig över tuppkycklingarnas grymma öde!

Streamingserien 1971: The Year That Music Changed Everything frestar med Mick Jagger, Aretha Franklin, Richard Nixon OCH reaktionära brittiska tanter som hämtade ur en Monty Python-sketch. Varning även för knarkskurkar från Marseille - de är särskilt infernaliska.

Dessutom! C-G:s kärlek till Pantertanter! Kulörta minnen av Teletubbies! Unga schackspelare men inte på Netflix! Hederliga mutkolvar! Samt den eviga frågan: Vad är skillnaden mellan shorts och korts? Sug på den. Länge.

Om poddens texter på Filmtopp.

När det inte släpps podavsnitt publicerar Everdahl & Karlssons film TV artiklar hos oss på Filmtopp. Du hittar samtliga artiklar här och kan även navigera till C-Gs, Görans och Johans specifika texter.

Varje vecka (poddvecka eller icke) delar gänget även med sig av varsitt filmtips på vår Instagram och i det här inlägget som uppdateras veckovis.

Första rundan: Mobergs koreanska utvandrarsaga och musikpolitik!

Minari
Familjen i "Minari". Foto: Scanbox Entertainment.

Efter att C-G har demonstrerat sina jukebox-brallor med  sin promenadmusik (The Ramones med The KKK Took My Baby Away) och skillnaden mellan shorts och korts diskuterats (är det olika grader av byxlängd?) pratas det Minari –  den hajpade Oscarsfilmen som efter lång väntan snart går upp på bio.

Hela bunten hade förväntat sig något mer originellt och konstaterar att filmen mer eller mindre är en nyversion av den andra delen i Vilhelm Mobergs Utvandrarsaga (Invandrarna) men med koreaner istället. Men vad gör det när allt är så himla välgjort och trevligt?

Betygen som sattes:

C-G: 4 av 5
Göran: 4 av 5
Johan: 3 av 5

Från koreanska nyamerikaner till året 1971 där musik och politik stod i synnerlig synergi. Podden har sett musikdokumentären 1971: The Year That Music Changed Everything på Apple TV+ (du hittar vår recension här) och det blir en hel del härligt musiksnack. Lou Reed, Bowie, Beatles, Rolling Stones, Carol King, Marvin GayeSly Stone och till och med Peps!

Sista rundan:

C-G tipsar om den svenska filmen Min lilla syster från 2015 (som jag själv gav full pott när det begav sig). I filmen ser vi två syskon där den äldre, spelad av Amy Deasismont, har en hemlig ätstörning. Lillsyrran Stella upptäcker detta och hamnar i ett rejält dilemma när hon lovar att inte berätta nåt för föräldrarna, samtidigt som hon märker hut dåligt sin syster mår. Stella spelas dessutom av Rebecka Josephson, barnbarn till hårfagre Erland.

Johan bjuder på ett skvallerpaket med skvallerjournalistiskens ärade grundare. 1) Den senaste säsongen av podcasten You Must Remember This om skvallerkonstens pionjärer Louella Parsons och Hedda Hopper. Två damer vars skvallerförmågor närmast blivit mytologiserade. Medan Louella var Hollywoods gamla hederliga mutkolv kunde Hedda förstöra karriärer med ondskefull drivkraft. 2)  Avsnittet "Hedda Hopper" i P1:s program Stil. 3) Filmen Segerns sötma om skvallerfarbrorn Walter Winchell, som i filmen gestaltas av Burt Lancester – ett mästerverk med en lysande Tony Curtis i andra huvudrollen.

Göran tipsar om Queen of Katwe som går att se på Disney+. Likt Netflix-fenomenet The Queen's Gambit handlar även den här pärlan om en schackspelande, om än några år yngre, tjej. Verklighetsbaserat är det också! Det är en Rocky-historia men med schack och i Uganda.

Med det tackar vi för den här gången!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL