Efter Priscilla – Filmtopp rankar alla Sofia Coppolas filmer

Efter Priscilla – Filmtopp rankar alla Sofia Coppolas filmer

Filmtopp
Uppdaterad kl. 15:12 | Publicerad 01 december 2023 kl. 14:12

En guide till en av vår tids främsta regissörer

På bio visas Sofia Coppolas nionde långfilm "Priscilla". Filmtopps Eric Diedrichs gillade filmen skarpt och rankar nu alla Coppolas långfilmer, från sämst till bäst.

Snabbversion
  • Sofia Coppola, 52, är bioaktuell med Priscilla.
  • En film som skildrar relationen mellan Elvis och Priscilla Presley.
  • Filmtopps Eric Diedrichs rankar alla Sofia Coppolas filmer från sämst till bäst.
A Very Murray Christmas
Bill Murray i "A Very Murray Christmas". Foto: Netflix

A Very Murray Christmas (2015)

Med: Bill Murray, Michael Cera, Paul Shaffer, George Clooney m.fl.
Betyg: 3 av 5

Okej, en TV-special för Netflix och ingen film-film, men med en speltid på nästan 60 min får den ändå vara med. Här följer vi Bill Murray i rollen som sig själv och han är orolig, orolig för att ingen ska dyka upp på hans TV-show under julafton på grund av en rasande snöstorm. Ganska mysigt och onödigt utskällt.

Här streamar du: A Very Murray Christmas (2015)

The Bling Ring
Emma Watson i "The Bling Ring". Foto: Pathé

The Bling Ring (2013)

Med: Emma Watson, Katie Chang, Claire Julien, Leslie Mann m.fl.
Betyg: 3 av 5

Ett gäng rika, bortskämda ungdomar besatta av kändisskap bryter sig in hos berömda människor för att plocka med sig diverse värdesaker och memorabilier. Hur länge kan de härja fritt och vad är det egentligen som driver dem? En av Emma Watsons bästa filmer utanför Harry Potter-världen och en ganska lyckad skildring av den uttråkade och ensamma överklass Sofia Coppola så gärna berättar om.

Här streamar du: The Bling Ring (2013)

Somewhere
Foto: Pathé

Somwehere (2010)

Med: Stephen Dorff, Elle Fanning, Chris Pontius m.fl.
Betyg: 3 av 5

Efter att ha dragit sig tillbaka från Hollywood spenderar Hollywoodstjärnan Johnny Marco mest dagarna med att göra… ingenting. Detta kommer dock att ändra på sig när hans 11-åriga dotter kommer på oväntat besök. Sofia Coppolas mest stillsamma film är som en sorts meditation i melankoli. Inget för den otålige med andra ord!

Här streamar du: Somewhere (2010)

De bedragna
Foto: Focus Features

De bedragna (2017)

Med: Nicole Kidman, Kirsten Dunst. Elle Fanning, Colin Farrell m.fl.
Betyg: 3 av 5

Åh, vad jag vill gilla De bedragna mer än vad jag faktiskt gör. Inte bara för att detta är något så märkligt som en remake på Don Siegels märkliga Clint Eastwood-western Korpral McB - Anmäld saknad (1971) om en sårad soldat som dyker upp på en flickskola, utan också för att detta var Sofia Coppolas första storsatsning sedan Marie Antionette (2006). Det är bra, men samtidigt lite själlöst – trots bra skådespel och snyggt foto.

Här streamar du: De bedragna (2017)

On the rocks
Rashida Jones och Bill Murray i "On the Rocks". Foto: Apple TV+

On the Rocks (2020)

Med: Rashida Jones, Bill Murray, Marlon Wayans, Jessica Henwick m.fl.
Betyg: 4 av 5

Rashida Jones spelar en ung mamma som försöker knyta an till sin solbrända, playboy-farsa Felix för att hantera sina äktenskapsproblem. Hon misstänker nämligen att sin make Dean har en affär och om det är någon som vet något om att ha affärer så är det Felix.  Sofia Coppolas tredje samarbete med Bill Murray är ett lyckat sådant med en hel del humor, men också drama och romantik.

Här streamar du: On the Rocks (2020)

Virgin Suicides
Kirsten Dunst i "Virgin Suicides". Foto: American Zoetrope

Virgin Suicides (1999)

Med: Kirsten Dunst, Josh Hartnett, James Woods, Kathleen Turner, Danny DeVito, Scott Glenn m.fl.
Betyg: 4 av 5

25 år senare är Sofia Coppolas debutlångfilm fortfarande en av hennes bästa. Här följer vi en grupp med killkompisar som blir besatta av fem mystiska systrar som växer upp under strikta religiösa förhållanden i 70-talets Detroit. Lekfullt, snyggt, romantiskt och dramatiskt. En hel del av det goda, helt enkelt.

Här streamar du: Virgin Suicides (1999)

Priscilla
Jacob Lordi och Cailee Spaeny som Elvis och Priscilla. Foto: Nordisk Film

Priscilla (2023)

Med: Cailee Spaeny, Jacob Leordi, Ari Cohen m.fl.
Betyg: 4 av 5

Hur är det att som 14-åring inleda en relation med världens största och tio år äldre artist? En idol alla kvinnor suktar efter? I Priscilla är detta en av många frågor som utforskas när Elvis och Priscilla Presleys äktenskap skildras ur Priscillas perspektiv. Det är en gripande historia där varningsflaggorna är många, men utrymme görs för romantik, skolarbete och en hel del beroendeframkallande substanser – oftast i tablettform.

Här streamar du: Priscilla (2023)

Kirsten Dunst som Marie Antoinette
Kirsten Dunst som Marie Antoinette. Foto: Sony Pictures

Marie Antoinette (2006)

Med: Kirsten Dunst, Jason Schwatzman, Rip Torn, Steve Coogan m.fl.
Betyg: 4 av 5

Sett till att Ridley Scotts svulstiga biofilm Napoleon inleds med att Marie Antoinette avrättas känns det som ett ypperligt tillfälle att ta del av hur den franske regentens liv såg ut fram tills dess – åtminstone ur Sofia Coppolas perspektiv. Fokuset är föga förvånande den ensamhet som Marie upplevde på slottet i Versailles, med en make mer fascinerad av klockor än sängkammaren. Vid premiären retade lekfulla anakronismer gallfeber på vissa, andra, så som jag själv, älskade det punkrockiga i att låta converse-skor dyka upp i bild. Kirsten Dunst är fantastisk i titelrollen och frågan är om det franska hovets överdådighet någonsin har skildrats lika överdådigt.

Den som vill ha ännu mer Marie Antoinette kan också kämpa sig igenom Johnny Depp-filmen Jeanne Du Barry (även den bioaktuell) där prinsessan från Österrike har en betydelsefull biroll.

Här streamar du: Marie Antoinette (2006)

Lost in Translation
Bill Murray och Scarlett Johansson i "Lost in Translation". Foto: Focus Features

Lost in Translation (2003)

Med: Scarlett Johansson, Bill Murray, Giovanni Ribisi, Anna Faris m.fl.
Betyg:
5 av 5

Med sin andra långfilm gjorde Sofia Coppola sitt stora mästerverk. Lost in Translation, som skildrar mötet mellan en ung kvinna och en avdankad filmstjärna under några dagar i Tokyo, är en av 2000-talets bästa filmer. Scarlett Johansson är lysande i huvudrollen liksom Bill Murray som ger melankoli ett ansikte. Totalt blev det fyra Oscarsnomingeringar och en vinst (Bästa originalmanus). Att Peter Jackson vann bästa film och regi med Sagan om konungens återkomst är kanske inte så konstigt men märkligt nog vann Sean Penn över Bill Murray i kategorin Bästa manliga huvudroll – och det med Mystic River.

Här streamar du: Lost in Translation (2003)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL