Mikael Persbrandts mäktiga rekord som skådespelare: “Visste inte om det“

Efter Hammarskjöld – här är filmen Mikael Persbrandt vill att du ska se

Eric Diedrichs
22 december 2023 kl. 14:12

Bioaktuella stjärnan tipsar Filmtopps läsare

I en exklusiv intervju med Filmtopps Eric Diedrichs rotar Mikael Persbrandt i arkivet för att tips våra läsare om den egna filmen han vill att de ska se.

Snabbversion
  • Mikael Persbrandt är bioaktuell med "Hammarskjöld".
  • I en exklusiv intervju med Filmtopp berättar han vilka egna filmer läsarna borde se.
  • Längst ner i artikeln ser du var dessa filmer går att streama.

Häromdagen slog Mikael Persbrandt Guldbaggerekord, något Filmtopp var först att berätta för honom. Detta efter att ännu en gång ha nominerats i kategorin Bästa manliga huvudroll – denna gången för "Hammarskjöld" som har premiär på juldagen. I en exklusiv intervju med Filmtopp berättar han om karriären i stort och avslöjar bland annat vilken som är den enda souveniren han har kvar från Beck-filmerna.

Under åren har Persbrandt medverkat i närmare 80 filmer och TV-serier om man räknar Beck-filmerna som en produktion. När Filmtopp frågar honom om några av alla dessa titlar inte riktigt har fått den uppmärksamhet de förtjänar är han snabb med att konstatera att de som har hyllats också är de bästa och att han tycker att alla hans produktioner har bedömts rättvist.

Mikael Persbrandt rekommenderar en film
Thure Lindardt och Mikael Persbrandt på galapremiären för "Hammarskjöld". Foto: Filmtopp Int.

Egna filmen Mikael Persbrandt vill att du ska se

– Av de filmer jag har gjort är jag på riktigt glad och stolt över kanske tio av dem. De är alla olika, det kan vara Susanne Biers Hämnden, en alldeles utmärkt film som vi vann en Oscar för. Eller så kan det vara art house movies som Simon StahoDag och natt. Jag tycker att de har fått den uppmärksamhet som de förtjänar i respektive klass, om man säger så. Jag menar, Simons filmer åker runt på festivaler och andra filmer har fått stor publik, säger Mikael Persbrandt till Filmtopp.

Av alla dina filmer, om du skulle lyfta fram en film för våra läsare att se, vilken skulle du välja då?

– Jag tycker att de ska se Dag och natt. Det är en oerhört välkomponerad film. Väldigt stram och nära på stilistiskt fulländad i sin genre.

En annan film som kommer på tal är Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick", som Golden Globe-nominerades i kategorin Bästa utländska film och belönades med fyra Guldbaggar, varav en gick till Persbrandt i kategorin Bästa manliga huvudroll.

– Den är fin. Jan Troell var verkligen fantastisk.

– Det finns några stycken, säger han efter viss eftertanke.

Här streamar du Dag och Natt och Maria Larssons eviga ögonblick:

"Hammarskjöld" har biopremiär den 25 december.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL