Det har varit en av de bästa filmsomrarna på flera år. Indiana Jones är tillbaka, Ethan Hunt är i farten igen och Elementärt förtrollar både barn och vuxna. Dessutom har den vänskapliga striden mellan Barbie och Oppenheimer fyllt salongerna till bredden. För den som hungrar efter mer finns det fortfarande mycket att se fram emot innan året är slut.
Det finns många sätt att skapa spänning på. Vissa kastar jagar adrenalinet genom att hoppa fallskärm, andra spelar på sajter som https://www.hajper.com/sv/casino/explore för en chans på storkovan. För många är den pågående fotbollssäsongen nyckeln till ökad puls.
Få saker kan dock mäta sig med den känsla som uppstår i biomörkret när en film träffar rätt. Det är inte bara storslagen action och en intensiv ljudbild som får håren på armarna att resa sig. Ett välskrivet och välspelat drama har även det potential att ge samma effekt.
Barbenheimer blev en enorm succé. Resten av 2023 är proppfullt med filmer som också har chansen att snärja sin publik. Från lågmälda berättelser till episka äventyr. Här är några premiärer att se fram emot.
Past Lives (22 september)
Past Lives har redan haft premiär i delar av världen. Recensionerna har hittills varit glödande och många kritiker håller filmen som en av årets bästa hittills. Past Lives handlar om Nora och Hae Sung. Som barn var de nära vänner, men när Noras familj flyttade från Sydkorea skiljdes de åt. 20 år senare återförenas de.
Filmen har hyllats för sin intima regi och stjärnan, som spelar Nora, har pekats ut som en kandidat till priset som bästa kvinnliga huvudroll på Oscarsgalan i vår.
The Creator (29 september)
Som en bländande kontrast mot den lågmälda berättelsen i Past Lives slår Hollywood på den största möjliga trumman bara en vecka senare. Då är det nämligen premiär för science fiction-filmen The Creator.
Gareth Edwards – mannen bakom Rogue One: A Star Wars Story – sitter i registolen och bland huvudrollerna hittar vi Allison Janney, John David Washington och Gemma Chan. Filmen har kallats för en postapokalyptisk thriller, förlagd i efterdyningarna av ett krig mellan människor och AI.
Det är minst sagt ett ämne som känns relevant med tanke på i vilken fart som artificiell intelligens har utvecklats de senaste månaderna. Är The Creator ett potentiellt framtidsscenario som Edwards försöker varna oss om?
Killers of the Flower Moon (20 oktober)
När hösten smyger sig på inleds en spännande batalj om filmälskarnas hjärtan mellan några av Hollywoods mest namnkunniga regissörer. Först ut är Martin Scorsese och hans länge efterlängtade Killers of the Flower Moon. Filmen är baserat på de verkliga händelserna kring morden på flera medlemmar av Osage-stammen på 20-talet.
I rollistan hittar vi båda Scorseses favoritskådespelare, Leonardo DiCaprio och Robert De Niro. Dessutom introduceras biopubliken för Lily Gladstone, som här gör sin första riktigt stora roll. Bland birollerna finns Jesse Plemons, John Lithgow och Brendan Fraser.
Scorsese är inte bara regissör för filmen. För ovanlighetens skull har han även varit med och skrivit manuset. Till sin hjälp har han haft David Grann och det rutinerade manusgeniet Eric Roth.
Precis som Scorseses förra film, The Irishman, är även Killers of the FIower Moon en riktig långkörare. Tre och en halv timme är vad den nu 80-årige filmmagikern har att erbjuda oss den här gången.
Dune: Part Two (1 november)
På tal om Eric Roth. Författaren var med och låg bakom manuskriptet till den episka storfilmen Dune för några år sedan. När det nu är dags för uppföljaren, Dune: Part Two, finns han dock inte med i manusrummet.
Någon som däremot är tillbaka är regissören Denis Villeneuve. Kanandersna har under de senaste åren gått och blivit en av världens mest pålitliga regissörer när det kommer till gigantiska filmproduktioner.
Dune: Part Two fortsätter där den första filmen slutade, men för att inte förstöra för de som inte har sett ettan lämnar vi handlingen där. I rollbesättningen får vi återigen se stjärnor som Timothée Chalamet, Zendaya och Javier Bardem samt svenskarna Rebecca Ferguson och Stellan Skargård. Nya ansikten i denna andra del är bland annat Florence Pugh, Austin Butler och Lea Seydoux.
Denis Villeneuve brukar sällan göra någon besviken och om man har tillgång till en IMAX-visning är det helt klart det föredragna sättet att se Dune: Part Two på. Lägg där till Hans Zimmers dundrande kompositioner och du har en filmupplevelsen som få kommer att kunna mäta sig med i år.
The Killer (10 november)
The Killer är den enda filmen på listan som kommer direkt hem till tv-sofforna. David Fincher återvänder till sina thriller-rötter i vad som har regissörens tredje samarbete med Netflix. Tidigare har Fincher gjort filmen Mank för streamingtjänsten samt haft en finger med i spelet i tv-serierna House of Cards och Mindhunter.
Michael Fassbender spelar rollen som den namnlöse lönnmördaren i filmens centrum. Än finns det inte särskilt mycket material kring The Killer att ta del av, men med tanke på att vi har att göra med David Fincher kan gastkramande spänning utlovas.
Napoleon (22 november)
23 år efter succén med Gladiator återförenas Ridley Scott och Joaquin Phoenix. Återigen skänker de filmpubliken en episk berättelse från Europas krigskantade historia. Skådeplatsen är 1800-talets Frankrike och i händelsernas mitt står Napoleon.
Scott har blandat och gett de senaste åren, men få regissörer kan mäta sig med hans förmåga till att fånga det storslagna. Det här är utan tvekan en film som bäst upplevs på den största bioduken man kan hitta.