Edward Blom om den grova mobbningen i barndomen – slagen och spottad på

Edward Blom om den grova mobbningen i barndomen – slagen och spottad på

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 10 oktober 2023 kl. 07:10 | Publicerad 09 oktober 2023 kl. 21:10

Tv-profilen öppnar upp om de svåra stunderna i Min sanning

Tv-profilen Edward Blom gästar Kristian Luuk och "Min sanning" på SVT denna veckan. Det blir samtal om allt från droger till hans syn på åldersgränsen för alkohol, men ett av de mer gripande ögonblicket i avsnittet är när Blom öppnar upp om den mobbing han utsattes för som barn.

"Min sanning" är intervjuprogrammet på SVT där Kristian Luuk intervjuar kända svenskar och gör en djupdykning i deras liv och karriärer. Programmets avskalade och respektfull ton har gjort det till ett av de mest prestigefyllda intervjuprogrammen som finns i Sverige.

I den senaste säsongen har profiler från samhällets alla grenar besök Kristian Luuk. Joakim Lundell, Ann Linde, Edvin Törnblom och Madelen Janogy är några av de kända svenskarna som har gästat Min sanning, hösten 2023.

Senast ut att få strålkastarljuset riktat mot sig är Edward Blom.

Edward Blom om den grova mobbningen i barndomen – slagen och spottad på
Foto: SVT.

Edward Blom om den grova mobbingen i barndomen – blev slagen och spottad på

I det senaste avsnittet av Min sanning intervjuar Kristian Luuk gastronomen, programledaren och den allmänna tv-profilen Edward Blom. Intervjun har inte hunnit sändas på SVT2 ännu, men finns att streama på SVT Play och har redan skapat en hel rubriker. Det har skrivits om att han testade hasch i sin ungdom och att han förespråkar att åldersgränsen för viss alkohol bör sänkas.

Ögonblicket som däremot väger tyngst intervjun är när Edward Blom öppnar upp om den grova mobbing han utsattes för som barn. Blom är känd för att vara en unik karaktär och det är när Kristian Luuk frågar hur Edward Blom blev den Edward Blom svenska folket fått lära känna som tv-profilen minns den svåra tiden som barn.

– Man kan säga att när jag kom till första klass så var jag redan en person som stack ut, förklarar Edward Blom. Det hade jag ju ingen aning om själv att jag var annorlunda, men det fick jag ju hårt märka för jag blev ju väldigt mobbad de första åren.

Edward Blom förklarar att de flesta andra barnen hade gått på dagis och att det redan fanns en "färdig hierarki", medan han hade varit hemma med sin mamma som var hemmafru. Han menar också att han hade varit bortskämd till följd av en hjärnhinneinflammation som gjorde att han fick sin vilja igenom i kanske lite för stor utsträckning.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Edward Blom (@edward_blom)

På frågan om vad som var det värsta han råkade ut för svarar Edward Blom:

– Första året blev jag mycket slagen. Då samlade sig killarna och spöade mig allihopa efter skolan. Och det var i första klass egentligen, vid flera tillfällen och det var ju väldigt jobbigt. Senare var det egentligen inte klassen. Det kunde vara någon man rök ihop med, men då var det mer de som var några år äldre.

Han minns specifikt en person som mobbade honom:

– Det var någon kille som alltid skulle spotta, sån här snorlobba, han drog in snor och så spottade han mig i ögat. Det var liksom hans stora hobby när han fick syn på mig.

Edward Blom erkänner att det givetvis var väldigt jobbigt att bli utsatt, men menar att han till viss del tog det som en anledning att bli starkare och ännu mer sig själv.

Intervjun med Edward Blom i "Min sanning" finns att streama på SVT Play och sänds på SVT2 klockan 20.00 den 11 oktober.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL