Recension: Dune: Part Two (2024) – mästerlig rymdbalett av episka mått

Dune: Part Three – allt vi vet om Dune 3

Emil Oscar Rasmussen
08 mars 2024 kl. 14:03

Filmtopp reder ut hur det ligger till med nästa Dune-film

"Dune: Part Two" gör succé och nyfikenheten på hur det ligger till med "Dune: Part Three" är naturligtvis stor. Filmtopp synar statusen för "Dune 3".

Nya "Dune: Part Two" har gjort omedelbar dundersuccé efter sin biopremiär i slutet av februari. Såväl kritiker som publiken tokhyllar filmen efter att ha sett den. Filmtopps chefredaktör Eric Diedrichs delade exempelvis ut sin första fullpoängare på fyra år till Dune: Part Two och filmen placerar sig just nu på plats 10 på IMDb:s topplista. Utöver det kan Denis Villeneuves skapelse stoltsera med 79 i Metascore och 93% på Rotten Tomatoes.

Framgångarna talar sitt tydliga språk och det är inte förvånande att så många redan törstar efter en tredje film. Vad som däremot är förvånande i kölvattnet av framgångarna är att statusen för Dune: Part Three fortfarande är relativt oviss, med tanke på att Warner Bros. ännu inte annonserat filmen officiellt.

Med det sagt finns det minimal anledning till oro. Filmtopp gör en djupdykning för att utforska hur det ligger till med Dune 3.

Dune: Part Three – allt vi vet om Dune 3
Foto: Warner Bros.

Allt vi vet om Dune: Part Three – kommer det en tredje film?

I skrivande stund har Warner Bros. som sagt inte annonserat en tredje film i Villeneuves tolkning av Frank Herberts älskade sci-fi-klassiker, men precis allting pekar på att det bara är en tidsfråga innan det sker. Villeneuve meddelade nämligen redan i augusti 2023 att han hade som plan att göra en trilogi, och att han då arbetade på ett manus.

– Om jag lyckas med att göra en trilogi, skulle det vara drömmen. Det jag kan säga är att det finns ord på papper [för en tredje film], sa Villeneuve till Empire Magazine.

Så sent som i december 2023 kom nästa uppdatering från regissören själv. Till sydkoreansk media avslöjade Villeneuve att manuset till en tredje film nästan färdigställts och att det baserats på Frank Herberts Dune-uppföljare, Dunue Messiah.

Dune Messiah skrivs just nu. Manuset är nästan färdigt men det är inte färdigt. Det kommer att ta lite tid. Det finns en dröm om att göra en tredje film. Det hade varit fullt logiskt för mig.

Utöver Denis Villeneuves offentliga kommentarer gällande en tredje film, finns även ett tydligt ekonomiskt incitament till att låta det episka universumet leva vidare. Den första filmen blev en ekonomisk succé och uppföljaren ser nu ut att kunna nå ännu högre höjder. Slutligen är ett tydligt argument för Dune 3 att det bevisligen finns mer berättelse att avverka, och att Part Two tydligt lobbade upp för en eventuell fortsättning.

Dune: Part Three – allt vi vet om Dune 3
Foto: Warner Bros.

När kommer Dune 3? Inget känt premiärdatum

Mellan "Dune: Part One" och "Dune: Part Two" var tanken att det skulle passera ungefär två år, men väntan blev ytterligare lite längre än så till följd av skådespelarstrejken i Hollywood. Något preliminärt premiärdatum för Dune: Part Three är ännu inte känt, men sannolikt kan vänta bli ännu längre den här gången.

Anledningen till att det kan dröja innan vi får se Dune 3 beror på att arbetsprocessen denna gången sett annorlunda ut. När Villeneuve tog sig an filmatiseringen av Dune var det först tänkt att han skulle spela in de två första filmerna som en och samma produktion. Inspelningen delades i slutändan upp trots allt, men målsättningen om en uppföljare var tydlig och arbetet med den långt gånget.

Med tanke på att ödet för film nummer tre hängt i luften på ett annat sätt har processen av förklarliga skäl blivit mer utdragen. Inför premiären av Dune: Part Two sa Villeneuve följande till The Hollywood Reporter:

– Nu tror jag att jag behöver smälta den här upplevelsen och jag vill komma tillbaka med ett starkt manus. Det är nästan färdigt, men det kräver arbete.

Det låter med andra ord som om Denis Villeneuve räknar med att en tredje film kommer att bli av, men att han inte kommer att stressa fram den. Ett inte helt osannolikt scenario är att filmen får se dagens ljus någon gång under 2027, men vi håller tummarna för att det bli tidigare än så.

Dune: Part Three – allt vi vet om Dune 3
Foto: Warner Bros.

Det kommer Dune: Part Three att handla om

Som alltid när det kommer till adaptioner kan vi inte vara helt och hållet säkra på hur innehållet av ett existerande verk översätts till vita duken, men med tanke på att Dune 3 ändå baseras på Dune Messiah har vi ett hum om vad filmen kommer att handla om.

Följer den tredje filmen Dune Messiahs tidslinje, så kommer den att ta vid omkring 12 år efter händelserna i Dune, med Paul Atreides som både religiös ikon och kejsare. Samtidigt som hans makt är större än någonsin är hans politiska fiender många.

Filmtopp håller dig uppdaterad om det senaste från Denis Villeneuves "Dune"-universum.

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL