Disneyprinsessor kritiseras – för att de har för perfekta näsor

Disneyprinsessor kritiseras – för att de har för perfekta näsor

Filmtopp
04 maj 2023 kl. 20:05

Nätta näsor källa till upprörda känslor

Disneys barnfilmer sätts ofta under lupp för vilka signaler och budskap de sänder ut till barnen som konsumerar de animerade sagorna. Prinsessorna i Disneys klassiker har ofta varit en het potatis och nu ifrågasätts deras roll som förebilder ännu en gång. Denna gången är det prinsessornas alldeles för perfekta näsor som är källan till kritiken.

Prinsessorna i Disneys animerade långfilmer har många gången ifrågasatts och påståtts skapa skeva ideal hos en ung publik. Kritik har genom åren riktats mot allt från att de så ofta behövt sina manliga räddare i nöden till deras onaturligt smala midjor.

Nu har debatten gällande vad dessa prinsessor egentligen sänder för budskap till barn över hela världen blossat upp ännu en gång. Anledningen till att ämnet fått ny luft under vingarna är denna gången väldigt specifik och riktar strålkastarljuset mot de tecknade karaktärernas näsor.

Disneyprinsessor kritiseras – för att de har för perfekta näsor
För perfekta snokar? Foto: Disney.

Disneyprinsessorna kritiseras för sina alldeles för perfekta näsor

I eran för sociala medier kan saker och ting få en spridning som saknar motstycke – och det är precis vad som har skett i det här fallet. Det är ett TikTok-klipp som fokuserar på en rad Disneyprinsessors väldigt nätta näsor som blivit viralt och fått människor att ifrågasätta hur karaktärerna animeras.

I klippet – som i skrivande stund har setts av över 5,3 miljoner människor – får vi se prinsessor från filmer som Snövit, Frost, Viana, Lilla sjöjungfrun, och andra animerade Disneyklassiker, där deras pyttesmå "perfekta" näsor ringats in. Därefter kontrasteras dessa med flera Disneyskurkar som har stora och krokiga näsor.

– Det där måste vara så förvirrande för en liten flicka, har personen som laddat upp klippet skrivit över innehållet.

I kommentarsfältet till klippet är det många som stämmer in i kritiken – som nu också börjat spridas i annan media – och teorierna om varför prinsessornas näsor ser ut som de gör, och skurkarnas som deras gör, är många. Somliga går till och med så långt som att påstå att näsdesignen på karaktärerna grundar sig i rasism och antisemitism.

Det återstår att se om kritiken gör att Disney väljer att ta ut svängarna mer i kommande, animerade filmer.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL