Robert Downey Jr. fick nästan spela en annan Marvel-karaktär än Iron Man

Robert Downey Jr. fick nästan spela en annan Marvel-karaktär än Iron Man

  • Disney+
Emil Oscar Rasmussen
29 maj 2023 kl. 14:00

Framgångssagan var nära att komma av sig innan den började

Marvel Cinematic Universe (MCU) har tagit över filmvärlden fullständigt de senaste 15 åren, och det hela började med "Iron Man" (2008). Robert Downey Jr. charmade världen i huvudrollen och resten är historia. Men det hade kunnat se väldigt annorlunda ut, för stjärnan var nämligen tilltänkt en annan Marvel-roll från början.

Det har passerat 15 år sedan Iron Man (2008) hade premiär, vilket också ses som det officiella startskottet för Marvels filmuniversum så som vi känner det i dag. Sedan Robert Downey Jr. snickrade ihop sin högteknologiska superhjältedräkt i rollen som Tony Stark för första gången har mycket hänt. Över 30 filmer och otaliga serier senare är Iron Man fanbäraren för tidernas kanske maffigaste filmfranchise.

Saker hade dock kunnat se väldigt annorlunda ut. Iron Man-stjärnan var nämligen nära att gå miste om sin ikoniska roll på grund av att han var tilltänkt för en helt annan Marvel-roll.

Robert Downey Jr. fick nästan spela en annan Marvel-karaktär än Iron Man
Robert Downey Jr. tänker på att han nästan gick miste om Iron Man-rollen. Foto: Walt Disney Studios.

Robert Downey Jr. kunde spelat en Marvel-superskurk istället för Iron Man

I samband med att Iron Man firar 15 år satte sig filmens regissör Jon Favreau, och MCU-producenten (och i stor utsträckning hjärnan bakom franchisen) Kevin Feige, ner för att blicka tillbaka på det som satte den makalösa Marvel-filmserien i rullning. Duon blickar tillbaka på hur Iron Man-filmen kom till och vad den banade väg för, i en drygt 20 minuter lång video.

Ett samtalsämne mellan de Favreau och Feige kretser kring hur Robert Downey Jr. fick rollen, och hur viktigt det var att han fick den. Som del av den konversationen avslöjar Favreau att Downey Jr. inte alls var självklar för rollen med tanke på att han till en början fanns i åtanke för en helt annan Marvel-karaktär.

– Jag minns att ni alla redan hade träffat [Robert Downey Jr.] för typ Dr. Doom eller något på ett annat projekt, avslöjar Favreau. Jag tror han var med i Fantastic Four (2005), så alla visste mer eller mindre vem det var.

Superskurken Victor Von Doom/Dr. Doom var med i Fantastic Four (2005), där han spelades av Julian McMahon. Minns Favreau rätt var det en version av den karaktären som Robert Downey Jr. landade. Lyckligtvis ville ödet annorlunda och stjärnan hamnade istället i knäet på Favreau.

– Han var pusselbiten som fick allt att fungera, säger Jon Favereau.

Keven Feige instämmer och tillsammans tillskriver de tonen de lyckades skapa i Iron Man med hjälp av Robert Downey Jr. som ritningen för vad hela MCU skulle komma att bli.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL