Premiär för The Jewel Thief – världens smartaste tjuv intar Disney+

Premiär för The Jewel Thief – världens smartaste tjuv intar Disney+

  • Disney+
Johan Samuelsson Krantz
Uppdaterad 19 januari 2024 kl. 13:01 | Publicerad 17 januari 2024 kl. 10:01

Gerald Blanchards kriminella liv skildras i true crime-dokumentär

Dokumentärfilmen ”The jewel thief ” ger en unik inblick i en person som har en oöverträffad fallenhet för brott. Allt från kronjuveler till bankstölder finns i portfolion.

Människans fascination för det farliga och förbjudna har alltid kittlat vår nyfikenhet. Den 17 januari har The Jewel Thief streamingpremiär på Disney+ och där får vi utlopp för precis detta.

Här får vi följa med Gerald Blanchard på en resa från uppgång till fall. Filmen ger en inblick i hans liv, allt från barndom och relationer till de olika brottsliga aktiviteterna. Brotten Blanchard genomför är kriminell kirurgi och utförda med iskall precision.

Här får man även reda på vad som driver honom och vilka motiv som ligger bakom brotten. Blanchards komplexa personlighet är som en egen gåta att lösa för publiken.

Intelligens och kriminalitet – vinnande kombination för publiken

Regissören Landon Van Soest har med denna dokumentären tagit fasta på publikens till synes oändliga tjusning för smarta brottslingar. Listan på spelfilmer i genren kan staplas i oändlighet med Ocean's Eleven (2001) och The Thomas Crown Affair (1968) som axplock.

Van Soest fick först höra talas om Gerald Blanchard 2007 när han återlämnade en stulen österrikisk kronjuvel. Landon van Soest har i dokumentären strävat efter en djupskildring från både bekanta till Blanchard samt hans egna insikter av åren som kriminell.

Dokumentären skildrar även Blanchards fångenskap och hans samarbete med myndigheterna. Detta ledde så småningom till att han blev frigiven 2012.

"The Jewel Thief" har premiär den 17 januari på Disney+.

Johan Samuelsson

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL