Loke

Hundratusen rasar – Stoppa Disneys uppköp av asagudarna!

  • Disney+
Filmtopp
29 juni 2021 kl. 13:06

”Hindra Disney från att upphovsrättsskydda asagudarnas namn”

Just nu pågår en namninsamling i protest mot Disney. Anledningen är en oro för att bolaget ska förhindra andra från att gestalta de asagudar som också är inkluderade i Marvels Cinematiska Universum.

Sedan Disneys nya MCU-serie Loki hade premiär i maj har en oro för bolagets rättigheter över att använda asagudarna, som även existerar som MCU-karaktärer. Inte minst efter att flera illustratörer hävdat att deras målningar av asaguden Loke plockats bort från hemsidor med hänvisning till att Disney äger rättigheterna till figuren.

Om detta är sant eller inte är däremot svårare att avgöra. Enligt Disney själva har de själva inte varit involverade i att ta bort dessa bilder. Samtidigt, skriver SVT, ska Disney ha velat varumärkesskydda den mexikanska högtiden De dödas dag inför premiären av Coco.

Detta trots att högtiden är hundratals år gammal.

Likaså försökte Disney patentskydda uttrycket "Hakuna matata" år 2003 för att undvika att frasen skulle användas på andras produkter.

Detta trots att frasen är ett välkänt uttryck på Swahili som existerade långt före Lejonkungen.

Över 100 000 protesterar mot Disney

Med bakgrund av detta har ilskna röster höjts. Över 100 000 har skrivit på en namninsamling mot att Disney ska kunna köpa upp rättigheterna till att äga användandet av asagudarna.

På grund av detta har nu en talesperson från Disney gått ut med följande uttalande:

"Disney hävdar inte upphovsrätt eller patenträtt på de nordiska gudarna eller deras mytologier. De är allmängods."

För mer läsning, scrolla vidare eller spana in vår lista med de 22 bästa Disneyfilmerna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL