Kommande storfilmen du missat att Gustaf Skarsgård är med i

Gustaf Skarsgård spelar huvudrollen i Koka björn – Disney+ nordiska originalserie

  • Disney+
Emil Oscar Rasmussen
06 juni 2023 kl. 11:00

Gustaf Skarsgård i centrum i Mikael Niemi-adaption

Disney+ arbetar flitigt på sin första nordiska originalserie – en adaption av svenske Mikael Niemis roman "Koka björn". Nu står det klart att Gustaf Skarsgård kommer att spela huvudrollen i seriesatsningen med samma namn som boken.

Gustaf Skarsgård fortsätter att varva internationella storproduktioner med nordiska sådana. Den senaste tiden har vi sett honom i såväl svenska Utvandrarna (2022) som Hollywoodrullen Air (2023) och i sommar är han dessutom aktuell med en roll i Christopher Nolans stjärnspäckade Oppenheimer.

Framöver kommer vi sedan att få se honom spela huvudrollen i Koka björnDisney+ första nordiska originalserie. I november avslöjade Disney+ att de tar sig an Mikael Niemis framgångsrika roman för att adaptera den till en tv-serie i sex delar. Via TT har det nu avslöjats att det blir Gustaf Skarsgård som spelar huvudrollen i satsningen.

Gustaf Skarsgård spelar huvudrollen i Koka björn – Disney+ nordiska originalserie
Gustaf Skarsgård i Vikings. Foto: History Channel.

Gustaf Skarsgård spelar huvudroll i Koka Björn – Disney+ första nordiska originalserie

Mikael Niemis "Koka björn" tar oss till Tornedalen på 1850-talet, där den lokala prosten försöker hitta svaren på ett mystiskt dödsfall med hjälp av en ung samepojke. Gustaf Skarsgård har nu bekräftats för huvudrollen som prosten Lars Levi Læstadius och han är därmed det första namnet att presenteras av de medverkande skådespelarna.

Däremot är det känt sedan tidigare att norske Trygve Allister Diesen (Wisting, Redemption - Uppgörelsen) kommer att regissera de sex avsnitten. Det har också avslöjats att serien produceras i både Sverige och Finland, med Anagram Sweden som produktionsbolag, men med Helsinki Filmi som hanterar de finska produktionstjänsterna, med stöd av Business Finland – Audiovisual Production Incentive.

Koka björn blir en i ledet av historiska dramer för Gustaf Skarsgård, och det är en genre som skådespelaren uppskattar.

– Jag tycker mycket om att göra historiska dramer. Merparten av mina roller har ju inte varit i nutid, säger Skarsgård, enligt TT.

Inspelningen av den kommande serien på Disney+ rapporteras inledas nu i dagarna, och upphovsmannen till källmaterialet, Mikael Niemi, ser fram emot att se sin bok adapteras till en serie.

– Jag känner en stor glädje och förväntan inför produktionen av Koka björn. Det ska bli spännande att följa samepojken Jussi, hans möte med pastorn, och att se deras kamp mot ondskan som härjar i den norra vildmarken. Vi får följa en berättelse om list och mod, men också om människans längtan efter både gudomlig och mänsklig kärlek, sa Mikael Niemi i november.

Närmast ser vi Gustaf Skarsgård i "Oppenheimer", där han spelar rollen som vetenskapsmannen Hans Bethe. Biopremiär den 21 juli.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL