Disney gör otecknad Bambi

Bambi nästa Disney-adaption att woke-kritiseras: ”Senaste offret”

  • Disney+
Emil Oscar Rasmussen
06 oktober 2023 kl. 08:00

Piers Morgan bland kritikerna av kommande Bambi

Det var förra veckan som en tidigare anknuten manusförfattare till Disneys remake av "Bambi" menade att nyversionen kunde komma att bli snällare än originalet – vilket har lett till en hel del kritik. Efter att kommande "Snövit" sågats vid fotknölarna är det nu "Bambi" som får woke-stämpeln.

Disney fortsätter producera live-action-versioner av sina animerade klassiker. En av filmerna som står på tur är Bambi (2023), men Disney är minst sagt ute på hal is i sina försök att göra sina gamla favoriter samtidsanpassade.

Kritiken mot Disney ser nämligen ut att komma från alla håll och kanter, vilket debatten om kommande Snövit är ett tydligt bevis på. Först kritiserade Peter Dinklage att en adaption skulle göras med de sju dvärgarna, men när man sedan bytte ut dessa mot "magiska väsen" fick man istället kritik för det.

Den senaste veckan har ett liknande händelseförlopp utvecklat sig för kommande Bambi. Det hjärtskärande innehållet i den animerade filmen har identifierats som en anledning till att barn i dag inte ser den, men när tanken om att tona ned de bistrare aspekterna av sagan vädrades, lät reaktionerna inte vänta på sig.

Bambi nästa Disney-adaption att woke-kritiseras: ”Senaste offret”
Foto: Walt Disney.

Bambi nästa Disney-adaption att woke-kritiseras – Piers Morgan: ”Senaste offret”

Det var under förra veckan som Collider publicerade uttalanden från manusförfattaren Lindsey Anderson Beer, som fått väldigt många att haja till. Anderson Beer var tidigare anknuten till den kommande Bambi-filmen som manusförfattare, men har sedan dess lämnat uppdraget för att fokusera på andra projekt.

För Collider förklarar manusförfattaren tankegångarna bakom den kommande adaptionen.

– Behandlingen av mamman tror jag att vissa barn, vissa föräldrar är mer känsliga över i dag än de var förr. Och jag tror att det är en anledning till att de inte visat [Bambi] för sina barn, säger Anderson Beer.

Anderson Beer fortsätter med att berätta att deras syn på filmen, under tiden som hon fortfarande arbetade med den, skulle ge berättelsen ett "lite vidare perspektiv" för att på så sätt göra den lättare att relatera till för barn.

Detta har tolkats som att nya Bambi sannolikt kommer att vara betydligt muntrare en den animerade klassikern – vilket knappast har tagits emot med glädje från alla håll. Precis som med Snövit har nu även denna adaption stämplats som "woke". Inte helt förvånande kommer den specifika kritiken i första hand från individer som i någon utsträckning är kända för att uttrycka åsikter som lutar åt höger på den politiska skalan.

En av dem som går hårdast åt nyheten är kontroversielle Piers Morgan (just nu aktuell med sin Zlatan Ibrahimovic-intervju). I sitt Piers Morgan Uncensored kallade han Bambi för det "senaste offret av woke krigskultur".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL