Nu på bio

Det senaste på biofronten!

American Horror Stories – Premiär på Disney+

American Horror Stories – Premiär på Disney+

  • Disney+
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
08 september 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
08 september 2021

American Horror Stories har landat på Disney+

Omåttligt populära "American Horror Story" har gjort succé i 10 säsonger, men nu har även spin-off-serien – med det förvirrande lika namnet "American Horror Stories" – också nått den svenska marknaden.

Från skaparna av "American Horror Story", Brad Falchuk och Ryan Murphy, har nu spin-offen American Horror Stories (plural, inte singular – hur många gånger kommer vi blanda ihop de två namnen, tro?) kommit.

Den nya serien hade premiär på amerikanska Hulu redan tidigare i somras och har nu hittat sin väg till Disney+ i Sverige. Denna gången ger oss Emmy-vinnande Falchuk och Murphy en serie helt i linje med deras tidigare succé – med inte utan vissa modifikationer.

LÄS OCKSÅ: Ranking: American Horror Story säsong 1–8

Detta är American Horror Stories säsong 1:

I den första säsongen av American Horror Stories, får vi ta del av olika skräckhistorier som är sprungna ur myter, legender och sägner. Säsongens två första avsnitt är sammankopplade, men i övrigt är seriens avsnitt helt fristående berättelser. Har du sett American Horror Story kan du med andra ord vänta dig ett liknande koncept, men med fler och kortare historier.

Flera av skådespelarna som vi känner igen från American Horror Story har också roller i American Horror Stories. Några av de namn vi får se i den första säsongen är Paris Jackson, Sierra McCormick, Matt Bomer, Kaia Gerber, Billie Lourd m.fl.

Det första avsnittet av "American Horror Stories" kom till Disney+ den 8 september och därefter kommer ett nytt avsnitt i veckan.

American Horror Story vs. American Horror Stories – vad är skillnaden?

Både "American Horror Story" och "American Horror Stories" är antologiserier inom skräckgenren. Den främsta skillnaden är att det för långköraren American Horror Story innebär att respektive säsong är fristående från de övriga säsongerna. I fallet med nyare American Horror Stories är det inte bara säsongerna som skiljer sig åt, utan det är varje enskilt avsnitt som är fristående.

Den andra stora skillnaden har vi redan berört, och det är att Story, som sagt, blivit en riktig långkörare med sina hittills 10 säsonger. Flera av dessa säsonger har mer eller mindre blivit globala fenomen. Säsonger som "Murder House", "Asylum", "Freak Show" m.fl. har alla lockat till sig stora mängder tittare från flera platser på jorden och diskuterats flitigt på sociala medier.

Stories å andra sidan är alltså en ny serie som det än så länge endast finns en säsong av. Har du fattat tycke även för den nya antologiserien behöver du dock inte vara orolig över att det inte finns fler avsnitt efter säsong ett. En andra säsong av serien är nämligen redan bekräftad och har planerad premiär någon gång under 2022.

De 9 första säsongerna av "American Horror Story" finns tillgängliga att streama på Disney+.

LÄS OCKSÅ: Verklighetsbaserade skräckfilmer

NÄSTA ARTIKEL